Türkiye ile Irak arasında tampon bölge mi oluşturuluyor?

ABD'nin Türkiye ile Irak arasında bir tampon bölge kurulmasına onay verdiği, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da çalışmalara başlamak üzere Van ve Hakkari'ye ziyaret gerçekleştildiği iddia edilıyor.

Radikal gazetesinden Murat Yetkin, bugünkü köşe yazısında PKK geçişlerine karşı sınırın Irak tarafında güvenlik şeridi oluşturma fikrine ABD'nin destek verdiğini ve şeridin hayata geçirilmesi için tek engelin Irak’ta kurulacak yeni hükümetin onay vermesi olduğunu yazdı.

Yetkin, Türkiye'nin tampon bölge ve üs kurma planlarını da yazdı.

Atalay'ın geçen haftaki Kuzey Irak ziyareti ve bugünkü Hakkari ziyaretlerinin de bu konuyla ilgili olduğu iddia edildi.

Fırat Haber Ajansı (ANF) ise, tampon bölge planlarının uzun süredir devletin gündeminde olduğunu, PKK yöneticilerin bu planı birkaç yıldır dile getirdiklerini yazdı.

PKK mensuplarından Bahoz Erdal'ın, ANF'ye yaptığı açıklamada, "Botan ve Zagros’u içine alarak, Güney Kürdistan’la olan sınıra yönelik bir tampon bölge oluşturmaya dönük yoğun bir pratik çaba var" dediği de hatırlatıldı.

Sınır kaydırma da gündeme gelmişti

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Irak sınırının değiştirilmesi konuşulabilir” diyerek sınır kaydırmayı gündeme getirdiğinden de bahsedilen haberde, konunun Özal ve Demirel dönemlerinde gündeme getirildiği, Türkiye'nin Irak'ın içlerine doğru uzun bir süre önce "sınır kaydırması" yaptığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili olarak PKK'li Duran Kalkan'ın da şu açıklamaları yeniden gündeme getirildi: "Türk ordusu bazı yerleri boşalttı. Bazı yerlerde de kendi taşlarının çok güneyinde, Irak toprağı denilen yerdeler. Bu sınır, 5 Haziran 1926’da Türkiye-İngiliz anlaşmasıyla mı belirlendi? Öyle bir anlaşma var. O zaman Türkiye-İngiliz sınırı oluyor. Irak, İngiltere’nin işgali altındaydı. Şimdi o sınır taşlarına göre bir durum yoktur. Birçok yerde zaten sınır taşlarının çok güneyine kaymış durumdalar. Bazı yerlerde de boşaltmış durumdadır. Savaşın gereği olarak bunu yaptılar. Zaten iki yıldan bu yana tam bir askeri bölge yaratıyorlar. Yol ve barajlarla araziyi ortadan kaldırıyor. Ardından sivil nüfusu da sürecek, tehcir edecek, ondan sonrasında da tampon bölge yaratmış olacak."