Türkiye fırçayı hergün yiyormuş!

Financial Times gazetesi, ABD'nin Türkiye'ye "ültimatom" verdiği iddiasının Beyaz Sarayı ve Ankara tarafından yalanlanmasından sonra üst düzey bir Dışişleri yetkilisinin, "Bu yeni bir şey değil, ABD yetkililerinden her düzeyde aynı şeyi duyuyoruz" dediğini aktardı.

ABD’nin, Türkiye’ye "ültimatom" verdiği iddiasıyla büyük yankı yaratan Financial Times, Beyaz Sarayı ve Ankara’dan gelen "ültimatom yok" yönündeki yalanlamaların ardından, "Türkiye, ABD ile çatlağı önemsiz gibi gösteriyor" diye yazdı.

Bu çerçevede gazete, üst düzey bir Dışişleri yetkilisinin, Washington’un uyarılarının yeni bir şey olmadığını, Ankara’nın "büyük bir politika değişikliğini planlamadığı" sözlerini de yansıttı.

Financial Times, David O’Byrne imzasıyla yer verdiği İstanbul kaynaklı haberde"Türkiye, ABD ile çatlağı önemsiz gibi gösteriyor" başlığını kullandı. Gazete, "Başkan Barack Obama’nın, Ankara’nın, İran ve İsrail ile ilgili tutumunun, ABD’den silah alımlarının Kongre tarafından onaylanmasını tehlikeye düşürdüğü uyarısının ardından Pazartesi günü Washington ile gerilimleri önemsiz gibi göstermeye çabaladı" diye yazdı.

"Ankara büyük bir politika değişikliği planlamıyor"

TC Dışişleri Bakanlığı üst düzey bir yetkilisinin, Pazartesi günü Ankara’nın "büyük bir politika değişikliğini planlamadığını" söylediğini aktaran gazete, şöyle devam etti:

"Yetkili, ‘Bu yeni bir şey değil, ABD yetkililerinden her düzeyde aynı şeyi duyuyoruz. Onlar, bize pozisyonumuzu anladıklarını ve Kongre’nin satışları onaylamasını sağlayabilmeleri için bizlerin de onların pozisyonlarını anlayıp yardımcı olmamız gerektiğini söylüyorlar’ dedi."

"Uyarının ardından Ankara daha duyarlı"
Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırımlara karşı oy kullandığı anımsatıldığı haberde "Bazı ABD yetkililerinin, ABD Başkanı Obama’nın Haziran’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı uyarının ardından Ankara’nın daha duyarlı olduğunu ancak Türkiye’nin Kongre’deki imajının hala dikkat gerektirdiğini söylediklerini de yazdı.