Türkiye en çok göç veren ülke

Dünyada yurtdışına en fazla göçmen yollayan ülkeler arasında nüfusunun yüzde 9’unu göçe veren Türkiye ilk sırada.

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) tespitlerine göre dünyada yurtdışına göç veren ülkelerin arasιnda Türkiye üçüncü sırada yer alıyor. TAVAK’a göre yurtdιşιna en fazla göç veren ülkeler arasιnda 1 milyar 300 milyon nüfusu ile, Amerika başta olmak üzere birçok başka ülkede yaşayan Çinlilerin sayιsι 55 milyonu geçmiş bulunuyor.

Çin'den sonra en çok göç veren ülke ise Hindistan. Hindistan’ın 1,1 milyarlιk nüfusunun 35 milyonu, ülke sιnιrlarι dιşιnda, Güney Afrika, Amerika ve birçok başka ülkede yaşamιnι sürdürüyor. TAVAK’ιn tespitlerine göre, bugün 6,5 milyonun üstünde Türk kökenli göçmen başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, Amerika, Kanada ve Avusturalya gibi ülkelerde yaşιyor.

1948 yιlιnda kurulan İsrail’in kendi sιnιrlarι dιşιnda yaşayan vatandaşlarι göçmen olarak kabul edilemeyeceği için bu üç ülkenin konumu ilginç bir durumu yansιtιyor.

Nüfusa oranlanınca Türkiye birinci sırada
TAVAK başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’in açιklamasιna göre, nüfus ile oranladιğιmιz takdirde en fazla göçmeni yurtdιşιna gönderen ülkelerin birinci sιrasιnda Türkiye geliyor. 72 milyonunun 6,5 milyonu yurtdιşιnda yaşayan ve Türkiye’den göç eden insan oranι yüzde 9’u oluşturuyor. Buna karşιlιk Çin’in ve Hindistan’ιn yurtdιşιna gönderdiği göçmenlerin oranι bu sayιnιn çok daha altιnda kalιyor.

TAVAK Vakfι’nιn tespitlerine göre bu 6,5 milyonluk insanιn takriben 3,5 milyonu yaşadιğι ülkelerin vatandaşlιğιnι almιş bulunuyor. Bunlarιn arasιnda ilk sιrayι 2 milyon 700 bin Türk’ün yaşadιğι Almanya oluşturuyor. Almanya’da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin 950 bini Alman vatandaşι.

Ayrιca Almanya’ya 1961 yιlιnda giden Türkiyelilerin 3,2 milyonu da kendi ülkelerine son yιllarda geri dönmüş bulunuyor. Özellikle AB ülkelerinde baş gösteren ekonomik krizin büyük boyutlara ulaşmasιnın, geriye dönük göçü önümüzdeki yιllarda daha da hιzlandιrması bekleniyor. Sadece 2007 yιlιnda 85 bin Türk kökenli göçmenin Almanya’dan Türkiye’ye dönüş yaptığı belirtiliyor.
(Engin Doğancı)