Türkiye 'çocuklarını' öldürmeye devam ediyor

Gündem Çocuk Derneği'nin hazırladığı rapora göre, 2012 yılında en az 609 çocuk, devletin elinde ya da devletin almadığı önlemler nedeniyle yaşamını yitirdi.

2005 yılında kurulan Gündem Çocuk Derneği, hazırladığı "Çocuğun Yaşam Hakkı 2012" raporunda çarpıcı veriler paylaştı. İkinci kez hazırlanan raporda, bu yıl devlet elinde ya da devletin almadığı önlemler nedeniyle 609 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtildi. Derneğin verilerine göre Türkiye'de yaşanan yoksulluk, yoksunluk ayrımcılık, ırkıçılık çocukların yaşam haklarının ihlallerine neden oluyor.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Celal Musaoğlu "Çocukların yaşam, sağlık, eğitim, güvenli bir çevre, dil ve kültür, katılım, güvenlik içinde ve onurlu yaşama hakları ihlal ediliyor...Bu sorunlara bağlı olarak çocuk işçilerin sayılarının arttığını, çocuk gelin vakalarının çoğaldığını, daha fazla çocuğun silahlı ya da silahsız şiddet ortamlarında kaldığını söyleyebiliriz. Elbette sosyo-ekonomik koşullar bakımından daha dezavantajlı çocukların bu sorunlardan daha derin etkilendiğini de unutmamalıyız. Zaten bu raporda göreceğiniz vakalar da sosyo-ekonomik koşullar kötüleştikçe çocukların yaşam hakkı ihlalleri ile, ölümle daha sık yüz yüze geldiklerini gösteriyor" dedi.

Çocukların yaşam hakkı ihlalleri ileri boyutlarda
Raporda yer alan veriler ise şöyle

Toplumsal olaylar sırasında yaşananlar, kara mayını ve askeri mühimmat, silahlı çatışmalar, yargısız infazlar ve sağlık, eğitim ve bakım hizmeti veren kamu görevlilerinin ihmali nedeniyle yaşamını kaybeden çocuk sayısı: 46

Bu çocuklar bizzat devlet eliyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlali nedeniyle yaşamlarını yitirdi.

Raporun ikinci temel başlığı olan devletin önlem almadığı şiddet olan "bireysel silahlanma, intihar, ihmal, afetler" gibi durumlarda yaşanan ihlal sonucunda en az 563 çocuk yaşamını yitirdi.

Raporda öne çıkan bir diğer konu olan iş yeri ölümlerinde ise 2012 yılında en az 38 çocuk yaşamını kaybetti. Eğitim ortamında yaşamını yitiren çocuk sayısı ise en az 20 çocuk olarak belirtildi.

“Yabancılar” bölümünde ise en az 40 çocuğun Türkiye devleti sınırları içerisindeyken çeşitli sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiği söylendi.
Öte yandan dernek, bu konudaki verilerin çok yetersiz olduğunu daha etkili izleme yapılması gerektiğini belirtti.

Çocuğun Yaşam Hakkı 2012 Raporu’nda çocuğa yönelik cezasızlığın vurgulanması ve görünür kılınması amacıyla 2012 yılında görülen Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, İbrahim Oruç, Efe Boz, Mahsun Mızrak, Çağdaş Gemik davalarıyla ilgili güncel gelişmelere yer veriliyor.

(soL - Haber Merkezi)