"Türkiye çocuk cehennemi"

UNICEF'in yayımladığı Çocukların Korunması Raporu, çocuk hakları söz konusu olduğunda Türkiye'nin sınıfta kaldığını belgelerken pek çok başlıkta da Afrika ülkelerine benzediği görüşlerine yol açtı.

UNICEF'in dün yayımladığı "Çocuklar için Gelişim: Çocukların Korunması Hakkında Bir Tarama Raporu (Progress for Children: A Report Card on Child Protection)" adlı raporda, kimi değerlendirme başlıklarında sunulan veriler itibariyle Türkiye'nin, içinde yer aldığı "Orta ve Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu" araştırma grubundan ziyade Afrika ülkelerine benzediği görüldü.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 20. yılı dolayısıyla, BM Çocuklara Yardım Fonu tarafından hazırlanan 52 sayfalık raporda, çocuklar için dünya çapındaki nüfus kaydı, dayak, çocuk evliliği, çocuk yaşta çalıştırma ve sakatlık verileri ortaya konuldu.

Raporun en çarpıcı bölümlerinden birini, çocukların savaşlar ve çatışmalarla ilgili durumuna ilişkin veriler oluşturdu. 1 milyardan çok çocuğun silahlı çatışma ve savaş bölgelerinin içinde ya da etkilediği bölgelerde bulunduğu bildirilirken, 250 binden fazla çocuğun da silahlandırıldığına dikkat çekildi. Ayrıca, dünyada her üç çocuktan ikisinin fiziki ceza gördüğü, her yıl 500 milyon ile 1,5 milyar arasında çocuğun fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı kaydedilen raporda, cezaevlerinde bulunan çocuklardan yarısından fazlasının mahkemeye çıkarılmadığı bildirildi.

Çocukları "kayıt-dışı" ülke, Türkiye...
Raporun, "2000-2008 yılları arasında çocukların doğumda nüfusa kaydettirilmesi" bölümünde, beş yaşından önce nüfusa kaydettirilen çocukların yüzde oranı incelendi. Kırsal bölgelerde en kötü durumun Türkiye'de gözlendiği belirtilirken, son sekiz yılın istatistiklerine göre kırsal bölgelerde doğan çocukların sadece yüzde 79'unun nüfusa kaydedildiği bildirildi. Türkiye, kentsel ve kırsal bölgelerdeki rakamların birleştirildiği toplamda da yüzde 84'lük nüfusa kayıt oranıyla en düşük sırada yer aldı. Türkiye'den sonra en kötü durumda bulunan ülke ise 100 bebekten 87'sinin kaydedildiği Gürcistan olarak kayda geçti. Nüfus kaydı, Özbekistan, Ukrayna ve Bosna Hersek'te yüzde 100 olarak gerçekleşti.

Ülkeler, 1999-2007 yılları arasında 5-14 yaş arası çocukların çalıştırılmasına yönelik istatistiklerde de bir sıralamaya tabi tutuldu. Çocukların nüfusa kayıt edilmesinde sonuncu sırada yer alan Türkiye'de kayıt-dışı çalışma oranının da çok yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda, raporda geçen yüzde beşlik çocuk işçi oranının, gerçeğin oldukça altında kaldığı gözlendi. Raporda yer verildiğine göre, her yüz çocuktan beşinin çalıştığı Türkiye, çocuk çalıştırma oranı yüzde 4 olan Ermenistan'ı geçemedi. Gürcistan'ın yüzde 18, Arnavutluk'un yüzde 12, Azerbaycan’da yüzde 7, Karadağ'ın ve Tacikistan'ın yüzde 10 ve Ukrayna'nın da yüzde 7 oranında çocuk çalıştırdığı belirtildi.

Çocuk evliliklerinde ikinci, kadına şiddette üçüncü...
18 yaşından önce evlendirilmiş olan ya da bu amaçla bir erkekle birlikte bulunmaları sağlanan, şu anda 20-24 yaş arasında bulunan kadınların yüzdesi. Raporun 2000-2007 yılları arasında çocuk evliliklerini kapsayan bölümünde ise Türkiye Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında yüzde 19'luk orana sahip Moldova'nın ardından, yüzde 18 ile ikinci oldu.

15-49 yaş arası kadınların aile içi şiddete maruz kalmaları konusundaki araştırma sonuçlarına göre Türkiye yine sınıfta kaldı. Kendilerinin, yemek yakma, tartışma, izinsiz dışarı çıkma, çocuklarla ilgilenmeme ya da cinsel ilişki isteklerini reddetme gibi belirli bir sebeple eşleri tarafından en az bir kez "haklı" nedenle dövüldüğünü kabul eden kadınların yüzdesi sıralamasında, Türkiye üçüncü oldu. Bu alanda ülkeler kadınların verdikleri "evet" yanıtına göre şöyle sıralandı: Tacikistan yüzde 74, Özbekistan yüzde 70, Azerbaycan yüzde 49, Türkiye yüzde 49, Kırgızistan yüzde 38, Türkmenistan yüzde 38, Arnavutluk yüzde 30, Ermenistan yüzde 22, Moldova yüzde 21, Makedonya yüzde 21, Karadağ yüzde 11, Kazakistan yüzde 7, Sırbistan yüzde 6, Bosna Hersek yüzde 5, Ukrayna yüzde 4, Bu başlıkta, Belarus, Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya ve Rusya hakkında veri yer almadı.