Türkiye cinsel ayrımcılık suçundan mahkum edildi

Eşcinsel bir bireyin hapishanede yaşadığı tecrit koşulları AİHM tarafından cinsel ayrımcılık olarak adlandırıldı ve Türkiye tazminat ödemeye mahkûm edildi. Bugün de Avcılar’da trans bireylere linç girişiminde bulunanlar ve Emniyet Müdürlüğü hakkında 13.30’da Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunulacak.

Eşcinsel bir mahkûm, tutukluğu bulunduğu süre zarfında cinsel kimliği nedeniyle tecrit koşullarında tutulmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. Açılan dava sonucunda Türkiye cinsel ayrımcılık suçundan mahkûm edildi.

Davayı açan kişinin 2008 yılında İzmir Buca Hapishanesi’nde 7 metrekarelik bir hücrede 8 ay boyunca tecrit altında tutulduğu ve bu tecridin mahkûmun cinsel kimliğinden kaynakladığı tespitinden yola çıkan AİHM, Türkiye’nin cinsel ayrımcılık suçundan tazminat ödemesine karar verdi.

Türkiye, bu dava konusunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkenceyi, aşağılayıcı ve insanlık dışı muameleyi yasaklayan üçüncü maddesini ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 18 bin Avro manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

Tutuklu bulunduğu hapishanede cinsel kimliği nedeniyle toplu koğuştan tek kişilik bir hücreye alınan davacı, kendisinin bu süre zarfında haklarından mahrum bırakıldığını ve avukat görüşmesi dışında hücresinden çıkarılmadığını belirtirken, depresyon tanısı nedeniyle bir ay boyunca hastanede kaldığını ve hapishaneye dönüşünde başka bir eşcinsel mahkûm ile aynı koğuşa konulduğunu söyledi. Üç ay boyunca başka bir eşcinsel mahkûm ile aynı koğuşa konulan davacı, gardiyanlardan birinin homofobik tutumunu şikayet etmesi nedeniyle tekrar tek kişilik bir koğuşa alındığını belirtti. Davacının tecrit koşulları ise başka bir hapishanede üç kişilik bir koğuşa konmasının ardından sona erdi.

Avcılar’da trans bireylere linç girişimi
Tutuklu bulunduğu hapishanede cinsel kimliği nedeniyle cinsel ayrımcılığa maruz kalan davacı AİHM’de açtığı davayı kazanarak, Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm ettirirken Türkiye’de LGBTT bireylerin yaşadığı sorunlar her geçen gün artıyor. Çok sayıda nefret cinayetinin işlendiği Türkiye’de en son İstanbul Avcılar’da trans bireylerin yaşadığı yerler hedef gösteriliyor, linç girişimleri yaşanıyor.

Avcılar’a bağlı Denizköşkler Mahallesi’nde yaklaşık iki haftadır süren trans bireylere karşı saldırgan tutum en son cumartesi akşamı trans bireylere karşı linç girişimine evrilmişti. Bir grup mahalleli trans bireylerin yaşadığı sitenin önüne randevu vererek, sonrasında linç girişiminde bulunmuştu. Gerçekleşen saldırıda polisin herhangi bir müdahalesi söz konusu olmamıştı.


Avcılar'da trans bireylerine karşı linç girişimine davet yazısı
Mahallenin huzurunu bozana başka yerde hasarlı ev
Avcılar'da mülk sahibi konumunda olan trans bireyler "mahallenin huzurunu ve ahlakını bozdukları" gerekçesiyle mahalleden atılmak istenirken, Temmuz ayında yine Avcılar'da 17 Ağustos depreminde ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle boşaltılan evlerin trans bireylere, hayat kadınlarına ve öğrencilere kiralandığı ortaya çıkmıştı.

Bugün Çağlayan Adliyesi’nde basın açıklaması
Son iki haftadır Avcılar'da trans bireylere karşı linç girişimde bulunanlara ilişkin hiçbir yaptırımda bulunmayan Avcılar Emniyet Müdürlüğü ve linç girişiminde bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunmak için Mahalle Sakini Translar, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, SPoD Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği bugün saat 13.30’da Çağlayan Adliyesi B Kapısında buluşmaya çağırıyor.

(soL - Haber Merkezi)