“Türkiye batıdan kopuyor, çözüm Obama”

ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Mark Parris, Türkiye’nin dış politikada batı çizgisinden uzaklaştığını, bunun sorumlusunun Bush politikaları olduğunu söyledi. Parris’e göre Obama harekete geçmeli.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "basından paranoya ölçüsünde korkan biri olarak görüldüğünü" söyledi. Parris'e göre Türkiye batıdan uzaklaşıyor, AKP hükümeti elinde pragmatist bir dış politika izliyor.

Vaşington Enstitüsü tarafından hazırlanan Türkiye Raporu'na göre Parris, Türkiye dış politikasının hızla "Rusya, İran, Sudan" hattına kaydığını savunuyor. Parris bu kaymanın Bush yönetiminin politikalarından kaynaklandığını, AKP'nin ideolojik duruşunun da süreci hızlandırdığını belirtti.

AKP'nin pragmatist, ilkelerden kopuk bir dış politika izlediğini savunan Parris, "Türkiye, AKP döneminde diğer ülkelerle ilişki kurarken, bana ne vereceksin, diye bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin içinde de Erdoğan'a bakışın endişe dolu olduğunu söyleyen Parris, "Birçok kişi Başbakan Erdoğan'ı bürokrasiyi kendi yandaşlarıyla doldurmaya çalışan, basından paranoya ölçüsünde korkan ve bütün vizyonu önümüzdeki seçimle sınırlı bir kişi olarak görüyor" dedi.

Parris'e göre, bu tabloda ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama, Türkiye'yi "yeniden kazanmak" için hızla harekete geçmeli.