Türkiye artık ‘kritik’

ABD, Afganistan için kritik önem taşıyan ülkeler arasında Türkiye’nin adını da telaffuz etti. ABD yönetiminin bile sonuçlarını kestiremediği yeni sürecin Türkiye’ye ne getireceği belirsiz.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'nin Afganistan-Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, "Afganistan-Pakistan için kritik önem taşıyan ülkeler" listesinde Türkiye'yi de saydı.

ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın son Afgan açılımı henüz birçok belirsizliğe gebe iken, Türkiye'nin bu açılıma "resmen" dahil edilmesi kaygı yaratıyor.

"Kritik ülke" Türkiye

ABD Başkanı Obama'nın önceki gün kamuoyuna açıkladığı yeni Afganistan-Pakistan stratejisinin ardından kamuoyuna bilgilendirmede bulunan ABD Afganistan-Pakistan Temsilcisi Holbrooke, "kritik öneme sahip ülkeler" listesinde Suudi Arabistan, Çin, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Pakistan'la birlikte Türkiye'yi de saydı.

Hatırlanacağı üzere Obama, önceki gün yaptığı açıklamada yeni stratejinin iki ağırlık noktasının bulunduğunu vurgulamıştı. Birinci noktayı "Afganistan'ın geleceğine değil, yalnızca El Kaide ve Taliban'ın yok edilmesine odaklanmak" olarak belirten Obama, ikinci noktayı da "sorunun bölgesel bir sorun olması ve bölge ülkelerinin daha çok inisiyatif almaları" olarak formüle etmişti.

Yapılan yorumlara göre, Türk ordusunun Afganistan misyonu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül aracılığıyla yaklaşık iki yıldır Afganistan ve Pakistan'la doğrudan geliştirilen ortaklık ilişkileri, Türkiye'nin kritik ülkeler listesinde yer almasında etkili oldu.

ABD henüz tartışmadı

ABD yönetimi tarafından yapılan yeni açılım giderek somutlaşırken, ABD'li kimi yorumcular açılımın risklerine işaret ediyor.

Yapılan değerlendirmeler, yeni açılımla birlikte Afganistan'a askeri olarak yüklenilmesinin buradaki Taliban üslerinin Pakistan'a taşınması sonucunu verebileceğine dikkat çekiyor. Bu değerlendirmelere göre, Pakistan'ın Afganistan sınırında uzun süredir görülen ABD-Pakistan gerilimi göz önüne alınırsa, ABD bu geçişi engellemekte aciz kalabilir. Pakistan'a geçen silahlı unsurların buradaki yönetimi zayıflatacağını belirten yorumcular, Afganistan'daki belirsizliğin Pakistan'a da taşınabileceğine dikkat çekiyor.

Yapılan yorumlar, Obama'nın yeni planını yeterince tartışılmamak ve bir konsensüs temeline oturmamakla da eleştiriyor.