Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi sona erdi

Sona eren zirvede önümüzdeki yıllarda nasıl bir işbirliğine gidileceğinin krokisi çizildi. Afrika'ya açılacak Türkiyeli iş adamlarına uygun ortam sağlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye-Afrika İş Birliği Zirvesi, dün gece sona erdi. Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ticari olarak yakınlaşmasının bir gereği olarak düzenlenen zirvenin her 5 senede bir yapılması planlandı. Zirvenin sonunda yayınlanan "İstanbul Deklarasyonu" ve ''Türkiye-Afrika Ortaklığı İçin İş Birliği Çerçeve Belgesi"yle, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin Afrika ile nasıl bir stratejik ortaklık kuracağına dair plan belirlenmiş oldu. TUSKON öncülüğünde kurulan ilişki, bu zirve ile bir adım daha ileri ilerledi. Türkiye, bölgeye yönelik ekonomik açılım planlarını harekete geçirmek için fırsat yakalarken, bir yandan da dünya barışına katkı, küresel ısınmaya tepki, teröre lanet gibi reaksiyonları vermeyi ihmal etmedi.

"Birlikte kalkınalım"
"İstanbul Deklarasyonu" ile Türkiye ve Afrika arasında bir köprü oluşturulması temenni edilirken, çok çeşitli konularda iş birliği talep edildi. Küreselleşmenin en büyük mağdurlarından olan kıtanın, bu mağduriyetin getirdiği özel şartlar içerisinde değerlendirilerek, iş birliği yapılması istendi. Geçen 10 yılda gelişen Türkiye-Afrika ortaklığının, istikrarlı büyüyen Afrika ekonomisine katkı sağlaması temenni edildi.

Deklarasyon'da, Afrikalıların geliştirdiği kapsamlı bir kalkınma planı olan ''Afrika Kalkınması İçin Yeni Ortaklık'' (NEPAD) girişiminin kabul edilmesinden memnun olunduğu ifade edildi.

''Türkiye-Afrika Ortaklığı için İşbirliği Çerçeve Belgesi"nde ise 'Hükümetler arası İşbirliği'', ''Ticaret ve Yatırım'', ''Tarım, Kırsal Gelişim, Su kaynakları yönetimi, KOBİ'ler'', ''Sağlık'', ''Barış ve Güvenlik'', ''Altyapı, Enerji ve Ulaşım'', ''Kültür, Turizm ve Eğitim'', ''Medya, Bilgi ve İletişim sistemleri'', ''Çevre'' gibi 9 ana başlıkta toplanan iş birliği hedeflerinin uygulanmasına ilişkin olarak, Türkiye-Afrika Zirvesi'nin 5 yılda bir dönüşümlü bir şekilde Afrika ve Türkiye'de yapılmasına, bir sonraki zirvenin 2013 yılında Afrika'da düzenlenmesine karar verildiği bildirildi. Bu çerçeve programı ile, Türkiye'nin Afrika'ya ve onun sorunlarına nasıl müdahil olacağının sınırları çizildi. Özellikle terörizmle mücadelede Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istenildiği vurgulandı.

"Gelin birlik olalım"
Zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı. Gül konuşmasında, küresel risk ve tehditlerin sınır tanımadığını, tüm insanlığın kaderinin birbirine bağlı olduğunu söylerken, Türkiye'nin Afrika'ya ne kadar yardım yaptığı ayrıntısıyla vurguladı. Türkiye'ye ilginin arttığına dikkat çekerek Afrikalı turistlerin de ülkemize ziyaretlerinin çoğaldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Afrika'ya dönük amaçlarını vurgulayan konuşmasında, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması içerisinde 23 Türk şirketinin bulunduğunu ve Türkiye müteahhitlik sektörünün Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sırada geldiğini ifade ederek, "Dolayısıyla Afrika'nın inşasında, kalkınmasında, altyapı ve üstyapı çalışmalarında inanıyorum ki Türkiye'nin müteahhitlik firmaları çok ciddi işler görecektir" dedi. Bunun dışında, BM'de kurulmuş olan "Dostlar Grubu"na Afrikalı ülkelerin desteğini isterken, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olması için Afrika ülkelerinden oy istedi.