Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısı

Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısının ardından konuşan Dışişileri Bakanı Davutoğlu, "Afganistan halkına Kabil'de sadece güvenlik toplantılarının değil, ekonomi toplantılarının da yapıldığını göstermek suretiyle normalleşmeye katkıda bulunmayı düşünüyoruz" dedi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Davutoğlu, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ve Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısını yaptı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Karzai'nin yemin törenindeki konuşmasının Afganistan'daki gelişmeler açısından yeni bir dönemin işareti olduğunu öne sürdü, son dönemde üçlü mekanizma, bölgesel zirveler ve uluslararası toplantılarla Afganistan'a verilen desteğin pekiştiğini iddia etti.

Türkiye patronların Kabil'de toplanması için çabalayacak

Davutoğlu, bundan sonrasına ilişkin kararlar konusunda ise, "Önümüzdeki günlerde dışişleri müsteşarlarından oluşan üçlü çalışma grubu toplanacak ve Kabil'de 20 Temmuzda yapılacak uluslararası toplantı öncesinde birlikte neler yapılabileceğini ele alacaklar. Sayın Kureyşi ve ben 20 Temmuzdaki Kabil Konferansına birlikte katılacağız. 60'a yakın ülkenin dışişleri bakanları davet edildi. Bu toplantının başarılı olması için her türlü desteği Afganistan'a vermeye hazırız" diye konuştu.

Bu toplantı sonrasında üçlü mekanizmanın iş adamları ayağını oluşturan İstanbul Forumunun Kabil'de toplanması için bir planlama yapıldığını aktaran Davutoğlu, iş adamlarıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile konuşarak, İstanbul Forumu toplantısının Kabil'de yapılması için çaba sarf edeceklerini, Kabil'de güvenlik toplantılarının yanı sıra ekonomi toplantılarının da yapıldığını göstererek normalleşme sürecine katkıda bulunacaklarını söyledi.

Kureyşi: Afganistan'a destek vereceğiz

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de, Afganistan'da barış sürecine her zaman destek vereceklerini vurguladı.

Kureyşi, Afganistan-Pakistan ilişkilerinde büyük değişiklikler yaşandığını ve iki tarafın da hem Afganistan hem Pakistan hem de bölge için barış, istikrar, refah yaratmak üzerine çalıştığını söyledi.

Kureyşi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı konusunda ise "Pakistan, olabilecek en şiddetli şekilde, kabul edilemez saldırıyı kınamıştır. Biz sizin arkanızdayız. Hiçbir şekilde böyle bir saldırının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Resul: Pakistan da destekleyecek
Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul ise, üçlü toplantıyla bir yol haritası oluşturulduğunu kaydetti.

İsrail'in saldırısı konusuna da değinen Resul, "Özgürlük filosuna yapılan saldırı konusunda her zaman Afganistan halkının ve hükümetinin desteği her zaman sizinle olacaktır" diye konuştu.

"Taliban liderleriyle görüşme için Afganistan'ın Pakistan'dan yardım isteyip istemeyeceğine" ilişkin olarak Resul, Pakistan'ın barış sürecini tamamen destekleyeceğini bildirdiğini, bu çatışmaya beraber barışçıl bir çözüm bulunacağını söyledi.