Türkiye ABD’ye teminat vermiş: İran’ı yalnızlaştırıyoruz

25 Şubat 2010’ta William Burns’le Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında Ankara’da yapılan görüşmenin tutanağında
Sinirlioğlu askeri müdahelenin işe yaramayacağını söylüyor ve ekliyor: "Biz arabulucu olursak İran yalnızlaşır."

25 Şubat 2010’ta William Burns’le Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında Ankara’da yapılan görüşmenin tutanağında Sinirlioğlu İran’a yönelik bir askeri operasyonun Türkiye’ye zarar vereceğini, yaptırımların ise İran halkının kenetlenmesine yol açarak muhalefete zarar vereceğini söylediği ortaya çıktı.

Sinirlioğlu bölge ülkelerinin İran’ı bir tehdit olarak gördüğünü belirterek, “Şam’da bile alarm zilleri çalıyor” dediği ifade ediliyor. Suriye konusunda ise Türkiye’nin diplomatik çabalarının Suriye’yi İran’ın yörüngesinden çıkarmaya başladığını söylüyor. İsrail’in Türkiye’yi görüşmelerde arabulucu kabul etmesi durumunda, Sinirlioğlu, İran’ın daha da yalnızlaşacağını belirtiyor.

“İstesek tankaları indirirdik”
27 Nisan e-muhtırası sonrasında bazı Türk uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan raporda “Generaller açık bir şekilde perde arkasından çalışıyor. AKP hükümetinin terörle mücadelede zayıf kaldığını göstererek kararsız seçmenleri laik partilere yönlendirmek istiyorlar” ifadesi kullanılıyor.

Genelkurmay İkinci Başkanı Ergin Saygun ile yapılan görüşmede de ordunun ikinci adamının, “Türk ordusu Türkiye’nin laik sistemini korumak için 27 Nisan’da bunu yaptı. Ordu çatışma istemiyor. Eğer isteseydik tankları sokaklara indirirdik” dediği belirtiliyor.

Gönderilen son mesajda ise Ankara elçisi James Jeffrey, “Duman ateşin nerede olduğunu bilir. Ordunun gerekli gördüğü yerde siyasete müdahale için planları olduğu çok açık” dediği görülüyor.

(soL -Haber Merkezi)