"Türkiye ABD karşıtlığında bir numara"

BBC tarafından 28 ülkede yürütülen araştırmaya göre, ABD ve AB karşıtlığı birçok ülkede azalırken Türkiye’de artıyor.

BBC tarafından 28 ülkede, yaklaşık 30 bin kişiye uygulanan ankette ülkelerin tüm dünya üzerinde söz sahibi olmasının olumlu karşılanıp karşılanmadığına yönelik sorular yer aldı. ABD’nin dünya ülkeleri üzerindeki etkisi, araştırmanın yürütüldüğü 28 ülkenin 20’sinde genel olarak olumlu karşılandı. Katılımcıların yüzde 46’sı ABD’nin dünya ülkeleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylerken, yüzde 34’ü ABD’yi dünya düzeni için olumsuz bir faktör olarak niteledi.

Obama ABD’yi sevdirdi
ABD karşıtı olduğunu belirten katılımcı sayısında son iki yıla göre yüzde 9’luk bir düşüş yaşanırken ABD’nin dünya üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyenlerin sayısında yüzde 4’lük bir artış yaşandı. ABD’nin son iki yıl içerisinde daha olumlu karşılanması Obama’nın göreve gelişi ile açıklanıyor. Ancak ABD yine de, araştırma sonuçlarına göre “en çok güvenilen ülkeler” listesinde yer alamadı.

Almanya birinci, İran sonuncu
Katılımcılar tarafından dünya üzerindeki etkisi “en olumlu” karşılanan ülkeler sırasıyla Almanya, Japonya, İngiltere, Kanada ve Fransa iken, hakkında “en olumsuz” düşünülen ülke ise İran oldu. İran’ı, Pakistan, Kuzey Kore, İsrail ve Rusya izledi. İran, Meksika ve Pakistan dışındaki tüm ülkelerde “en olumsuz” ülke olarak değerlendirildi. Yetkililer, İran ile ilgili olumsuz kanı oluşmasında nükleer programının etkisi olduğu yorumunda bulundu.

Çin ile ilgili “olumsuz” değerlendirmelerde de önceki yıllara kıyasla büyük değişiklik görüldü. Avrupa ülkelerince oldukça olumsuz karşılanan Çin, İtalya’da yüzde 72, Almanya’da yüzde 71 gibi yüksek oranlarda “güvenilmez” bulundu.

Türkiye ne dedi?
Türkiye, BBC’nin her sene tekrarlanan araştırmasına 2005 yılından beri düzenli olarak katılan 15 ülkeden biri. Ancak Türkiye, bu yılki araştırma sonuçlarına bakıldığında oldukça dikkat çekiyor. Türkiye, araştırma dahilindeki tüm ülkeler hakkında “dünya üzerinde olumsuz etki yaratıyor” diyen tek ülke.

Araştırmaya katılan Türkiyelilerin yüzde 45’i Kuzey Kore’yi, yüzde 53’ü İngiltere’yi, yine yüzde 53’ü Fransa’yı güvenilir bulmadığını söyledi. Bu oran, Rusya için yüzde 36, Almanya için yüzde 33, Kanada için yüzde 19’larda kaldı. Türkiyeli katılımcıların yüzde 47’si de Çin’i desteklemediklerini söyledi. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 64 idi.

ABD karşıtlığında bir numara Türkiye!
Türkiye, ankete katılan 28 ülke arasında ABD hakkında en olumsuz düşünen ülke olarak dikkat çekti. ABD’nin dünya düzenini olumsuz yönde etkilediğinim düşünenlerin oranı yüzde 70 iken, ABD’yi desteklediğini söyleyenler ise yüzde 13’te kaldı. ABD karşıtlığı konusunda Türkiye’yi Pakistan izledi. Bu iki ülke dışında kalan 26 ülkede ABD hakkında olumsuz düşünenlerin oranı yüzde elliyi geçmedi.

AB karşıtlığında bir numara Türkiye!
Tüm katılımcıların yüzde 53’ü Avrupa Birliği’ni olumlu karşılarken bu oran, Almanya’da yüzde 76, Fransa’da yüzde 74’lere yükseldi. Ancak Türkiye bu konuda da şaşırttı. Türkiye AB konusunda en olumsuz fikir beyan eden ülke oldu. Türkiyeli katılımcıların sadece yüzde 29’u AB’yi desteklediğini söylerken yüzde 45’i kesinlikle desteklemediğini belirtti.

Baş düşman İsrail
Araştırma sonuçlarına göre Türk halkının en az desteklediği ülke ise İsrail. Türkiyeli katılımcıların yüzde 77’si İsrail karşıtı olduklarını dile getirirken, bu oran çalışmaya katılan tüm nüfusu Müslüman ağırlıklı ülkelerde oldukça yüksekti. Mısırlı katılımcıların yüzde 92’si, Endonezyalıların yüzde 56’sı ve Azerbaycanlıların yüzde 51’i İsrail’i desteklemediklerini ifade etti.

(soL - Haber Merkezi)