Türkçe Olimpiyatları devlet töreni gibi

Gülen cemaati tarafından organize edildiği bilinen Türkçe Olimpiyatları’nın sekizincisi için Manisa’da düzenlenen etkinliğe üst düzey devlet katılımı sergilenirken etkinlik TRT Avas’ta da canlı yayınlandı.

Fethullah Gülen cemaatinin öncülük ettiği ve Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen “Türkçe Olimpiyatları”nın sekizincisi için Manisa’da bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Başbakan Yardımcısı düzeyinde üst düzey katılım sergilenmesi ve etkinliğin devlet televizyonu TRT Avas’ta yayınlanması dikkat çekti. Etkinliğe Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, milletvekilleri ve bürokratlar da katıldı.

Cihan Haber Ajansı’nın haberinde “hasta olmasına rağmen programa katıldığı” özel olarak vurgulanan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç etkinlikte yaptığı konuşmada, sekizincisi düzenlenen olimpiyatlara birincisinden beri fırsat buldukça katıldığını hatırlattı ve “Bu sene sekizincisi. Kaç ülkeden katılıyor? 120 ülkeden. Dünyada BM'ye kayıtlı 210 ülke olduğu biliniyor. Dünyadaki devletlerin yarısından fazlasında Türk okulları var ve o güzel Türk okullarının güzel çocukları Manisa'da sizlerle birlikte” diye konuştu.

“Devlet olarak biz yapamazdık”
Arınç konuşmasında Fethullah Gülen cemaatine ait olduğu bilinen yurtdışındaki Türk okulları ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Bu sene 120 ülke. Emin olun ilk başladığında 17 ülkeydi. Önümüzdeki yıl göreceksiniz bunu da aşacağız, ve bütün dünyada açılmadık Türk okulu bulunmayan bir devlet ve ülke kalmayacak. Bunu yapmakla bu hizmetleri başarmakla çok önemli işler yapıyoruz. İnanın devletimiz bu kadarına muktedir değildi. Dünyanın bütçesini ayırsak, bu işleri devlet adına yapacağımızı söylesek muvaffak olamazdık. Çünkü bir ülke başka bir ülkenin okul açmasına fazla gönüllü olmaz, arkasında bir şey arar, ne yapmak istiyorlar diye düşünür. Kendi devletinin yeterli olduğuna inanır. Ama gönüllü insanların, sivil insiyatifin nitelikli eğitim konusunda kendisini hizmete adamış insanların bu samimiyetleri bütün ülkelerde geçerli oldu. O ülkelerin cumhurbaşkanları, başbakanları, bugün kiminle konuşursanız konuşun size önce Türk okullarının güzelliğinden, başarısından bahsediyor.”

Yol gösteren büyükler
Arınç ayrıca bu okulları açanlarla ilgili olarak “Bugün bununla iftihar edebiliriz, ama bu hizmetlerin başarılmasında elbette yol gösteren büyüklerimizin himmetine ihtiyaç oldu, onlar bize hedef gösterdiler. Onlar bizi ikna ettiler, imkanlarıyla bütün kardeşlerimizin aynı müşterek hedefe yönelmesi için bizim önümüzü açtılar ve yol gösterdiler” diye konuştu.

(soL - Haber Merkezi)