"Türk ordusu İran ordusuna üstün"

ABD'nin askeri alanda istihbarat yapan Savunma İstihbarat Ajansı, İran ordusunun Türkiye ile başa çıkamayacağını iddia eden tartışmalı bir rapor yayınladı. Raporun Türk ordusunun üstünlüğüne ilişkin ifadeleri yönlendirme amacı da taşıyor.

ABD'nin askeri alandaki istihbarat yapan Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), İran ordusunun Türkiye ile başa çıkamayacak kadar verimsiz ve donatımsız olduğunu ileri sürdü.

Raporun içeriğini İsrail'de yayınlanan Yedioth Ahronoth gazetesi yayınladı. Rapor kadar sızdırıldığı yayın organı da dikkat çekti.

Habere göre, Savunma İstihbarat Ajansı İran'ın askeri gücü hakkında hazırladığı raporu bu hafta başında Senato'ya sundu.

Raporda İran ordusunun karşısına Türkiye ve İsrail orduları konularak bir karşılaştırma yapıldı ve "İran ordusu 20 milyona yakın asker gücüne rağmen, İsrail ve Türkiye gibi ülkelerin ordularıyla baş edemeyecek kadar etkisiz ve donatımsız" denildi.

"Başlıca strateji caydırıcılık"
İran ordusunun başlıca görevinin rejimi korumak ve ABD ve İsrail'i saldırıdan caydırmak olduğu ifade edilen raporda, İran'ın askeri stratejisinin caydırıcılık, asimetrik karşılık verme ve yıpratmaya dayandığı öne sürüldü. Raporda İran'ın nükleer programının da caydırıcı amaçlı olduğu belirtildi.


"ABD'nin müttefiklerinden gelecek doğrudan saldırıya karşı koyamaz"

Rapora göre, İran'ın asker gücü oldukça büyük olmasına karşılık, ABD'nin iyi eğitilmiş ve gelişmiş silahlara sahip ABD ve müttefiklerinden gelebilecek doğrudan bir saldırıya karşı koyamayacak kadar verimsiz durumda olduğu iddia edildi.

ABD, Türkiye ve İsrail ordularının İran'a saldırmaları durumunda başarılı olacağını iddia eden raporun yönlendirme amacı da taşıdığı belirtiliyor.

Buna göre, İran ordusu sadece zayıf komşularından gelebilecek tehditleri caydırabilecek ya da karşı koyabilecek kapasitede.

Raporda İran ordusunun elinde bulunan tank, zırhlı personel taşıyıcı, savaş gemileri ve uçakların durumuna da yer verilerek, İran hava kuvvetlerinin 10 yıldan uzun bir zamandır tek bir yeni uçak almadığına dikkat çekildi.