Türk: İfade vermeye gitmiyoruz

DTP Genel Merkezi tarafından Van'da düzenlenen "DTP'yi susturma, silahları sustur" mitinginde konuşan Eşbaşkan Ahmet Türk ifade verme konusundaki tartışmalara noktayı koydu: Gitmiyoruz!

soL (HABER MERKEZİ) Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, partisinin Van'da düzenlediği DTP'ye yönelik tutuklama ve gözaltıları protesto mitinginde ifade vermeye gitmeyeceklerini söyledi.

Türk, özgürlük için sonuna kadar direneceklerini belirterek, 29 Mart seçimlerinde halkın demokratik siyasetin güçlenmesi için önemli bir mesaj verdiğini ifade etti. Türk, demokratik siyasetin ve DTP'nin 98 belediye başkanlığını ve yerel iktidarı ele aldığını savunarak, "Böyle bir dönemde, 14 Nisan'da partimize, arkadaşlarımıza, yoldaşlarımıza karşı bir operasyon yapıldı. Biz geçmişte zindanları, 12 Eylül dönemlerini, baskıyı ve zulmü gördük. Ama yılmadık. Sonuna kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

'Şartlar ne olursa olsun barışta ısrarcıyız'
Ahmet Türk, 30 yıldır baskı politikası sürdürüldüğünü ve bu politikanın çözüm kapılarını kapattığını öne sürerek, şunları kaydetti: "Bugünkü sürece baktığımızda, gerek Türkiye'de, gerek bölgemizde diyalog ve barış seslerinin yükseldiği önemli bir dönemi yaşıyoruz. Ama bakıyoruz ki bir tarafta Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümü için tartışma varken, diğer tarafta, Lice'de, Kulp'ta, Gabar'da operasyonlar yapılıyor. Oysa, yıllarca bu operasyonlar sonuç vermedi. İçtenlikle söylüyoruz ki silahları susturalım. Gelin barış için gücümüzü bir araya getirelim. Kürtler, barışa, özgürlüğe, demokrasiye hazırdır diyoruz. Biz barışı, kaçınılmaz bir yol, bir yöntem olarak görüyoruz. Şartlar ne olursa olsun, barışta ısrarlı olacağız."

Türkiye'de kanın durması için bir fırsat yakalandığını kaydeden Ahmet Türk, "bu fırsatı ihanetle suçlayan mantığı şikayet ediyorum, protesto ediyorum" dedi.

'ifade vermeye Ergenekon zihniyeti çağırıyor'
Türk, barış ve demokrasiyi esas aldıkları için haklarında 300 kadar dava açıldığını anımsatarak, dokunulmazlık olgusuna rağmen kendilerinin dokunulmazlığı yokmuş gibi yargılamak için mahkemeye davet edildiklerini söyledi. Türk, "Türkiye tarihinde böyle bir uygulama görülmemiştir. Biz hukuka saygılıyız. Ama bu yapılanlar hukuksuzluktur. '14. maddeye göre, mahkemeye gitmeniz gerekiyor' diyorlar. Oysa biz, düşüncelerimizi açıkladık. Bu ülkenin bölünmemesi için çaba gösterdik. Bölücü olmadığımızı söyledik. Ama 14. maddeye göre, ülkeyi bölmeye yönelik faaliyetler olarak değerlendiriliyoruz. Biz her zaman kardeşliği savunduk. Yani kısacası bu bir oyundur. Özgürlükleri savunduğumuz için mahkemelere çağrılıyoruz. Yoksa Kürt sorunun, Türkiye'nin bütünlüğü içinde çözümünü her zaman dile getiren bir partiyiz. O zaman bu nedir? Bu, Ergenekon'un kararıdır. Bu Ergenekon'un anlayışıdır" dedi.

Dokunulmazlık zırhına bürünmediklerini ifade eden Türk, "'Buyrun parlamentoya getirin, dokunulmazlıkları kaldırın' diyoruz. Baskıyı da zindanları da gördük. Ama dokunmazlığımız olduğu sürece mahkeme kapısına gitmeyeceğiz" dedi.