Tüm Balyoz sanıklarına tahliye!

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasında yargılanan 230 isim hakkında “kişilik haklarının ihlal edildiği” yönünde verdiği kararın ardından bugün tüm dava sanıkları tahliye edildi.

Güncelleme 19.30: Engin Alan da cezaevinden çıktı. Cezaevi çıkışında Alan şöyle konuştu

"Birinci söyleyeceğim şu: Anayasa Mahkememiz verdiği bu karar ile iki şey yaptı. Özel yetkili mahkemelerin yaptıkları hukuksuzluklar sonunda yerlerde sürünen Türk yargısının itibarını adına yargı erkini kullandığı Türk halkına iade etti.
İkinci olarak.. Bugüne kadar olan hiçbir şey yok sayılamaz. Eğer yok sayar isek hayatlarını sağlıklarını kaybeden arkadaşlarımıza ihanet olur.

Bu alçaklığı yapan planlayan destekleyen ne kadar namussuz varsa bunlar bu ülkenin vicdanlı onurlu yargıçlarının karşısına oturup hak ettikleri cezayı alana kadar sürecek.

Üçüncü olarak… Biz içerideyken hiçbir şekilde cevap verme imkanımız yokken başta TV’de bir gazetelerde bir anamıza küfür etmeyen utanmazlar dahil herkese sıfatı, mevkii ne olursa olsun söyleyecek sözümüz vardır. Ve zamanı geldiğinde bu sözleri herkes duyacaktır."


Güncelleme 18.10: Balyoz Davası'nda mahkemenin kararının ardından, emekli Albay Sinan Topuz, Mamak Askeri Cezaevi'nden çıktı.

Güncelleme 17:12

İlk tahliyeler Maltepe Cezaevi'nden başladı. Hava Kurmay Albay Davut İsmet Çınkı ile 4 denizci albay, Maltepe Askeri Cezaevi'nden çıkış yaptı. Cezaevinden çıkan sanıklar yakınlarına sarılarak sevinçlerini paylaştı.


Güncelleme 16:14

Tahliye kararı verilen isimlerden albay Dursun Çiçek'in kızı avukat İrem Çiçek, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Kimin mağdur kimin tam aksi yönde olduğu ortaya çıktı. Biz beş yıl önce bu mücadeleye başladığımızı düşünüyorduk. Biz hukuk taneleri aradık ama bulamadık. Artık gerçek bir mahkemede olmak istiyoruz. Bu kumpası, bu beş yılı bize kim yaşattı? Onu alıp önce nereye götürsem nereden başlasam hiç bilemiyorum. Bugüne kadar çok hayal ettim. Bugün elini ve kolunu bırakmadan sarılarak bir gün geçireceğiz. Şimdi tutsaklık bitti."


Güncelleme 16:01

Tutuklu olan 233 askerin önümüzdeki saatlerde Silivri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Mamak, Şirinyer cezaevlerinden tahliye edilmeleri bekleniyor.


Güncelleme 15:53

Anayasa Mahkemesi'nin "kişilik hakları ihlal edildi" kararını inceleyen Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi tüm dava sanıklarının tahliyesine karar verdi. Mahkeme, AYM’nin kararı hakkında duruşma savcısından görüş istemişti. Savcı mütalaasında, yargılamanın yeniden yapılmasını ve infazın ertelenmesini istedi.


Selin Asker - soL

Emekli askerler ve muvazzaf subaylara dönük yapılan operasyonların ardından ağır mahkumiyet kararlarıyla sonuçlanan Balyoz davasının kaderini değiştirecek yeni bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi, dava sanığı 230 ismin yargılama boyunca “kişilik haklarının ihlal edildiği” kararına vardı. Davanın belkemiğini oluşturan dijital delillerin sahte olduğuna ilişkin sayısız bilirkişi raporunun yok sayıldığı, dava sanıklarının lehine gelişmelerin kabul görmediği ve duruşmalar boyunca sanıkların ve avukatlarının savunma hakkının defalarca ihlal edildiği davaya ilişkin mahkemenin bu kararı sanıkların tahliye edilmesinin ve yeniden yargılanmalarının kapısını açtı.

Tahliye bekleniyor
Balyoz davası sanıkları Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin haklarında verilen mahkumiyet kararlarını onamasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne “kişilik haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunmuştu. 230 sanığın yaptığı bireysel başvuruları birleştiren mahkeme, başvuru gerekçesini yerinde bularak hak ihlallerinin giderilmesi yönünde oybirliğiyle karar verdi. Kararın ardından dava avukatları, Balyoz davası dosyasının bulunduğu Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sanıkların tahliye edilmesi ve yeniden yargılama yapılması yönünde dilekçe sundu. Talepleri inceleyen mahkemenin sanıklar hakkında bugün tahliye kararı vermesi bekleniyor.

'Yeniden yargılama yapılmalı'
Anayasa Mahkemesi kararını, süreci nasıl etkileyeceğini ve dava sanıklarının yapacağı girişimleri Balyoz davası avukatlarıyla konuştuk. Dava avukatlarından Hüseyin Ersöz, soL’a yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi bu kararı hangi sanıklar adına vermiş olursa olsun tüm sanıkların durumu bu yargılama sürecinde aynı olduğundan hepsi açısından bağlayıcı. Mahkemenin kararı, sanıkların özgürlüklerinin kısıtlanmış olduğu ve ciddi adil yargılanma haklarının ihlal edildiği tespiti içeriyor. Yargılamanın yenilenmesi kararı verilmek zorundadır” dedi.

Karar 80 sanığı da etkileyecek
Anayasa Mahkemesi’nin kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin haklarında verilen cezaları bozduğu 80 sanığın 24 Haziran’da Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmasını da etkileyecek. Dava avukatları görülecek duruşmada söz konusu delillere ilişkin yeniden bilirkişi incelemesi yapılmasını ve sanıkların “kişilik haklarının ihlal edildiği” gerekçelerini dile getirecek.

Dava avukatlarından Çetin Doğan, konuya ilişkin soL’a yaptığı açıklamada, mahkemenin Yargıtay’ın kararına direnip direnmeyeceğine ilişkin bir kararını açıklayacağını ifade ederek “Yargılanmanın yenilenmesi kararı bu dosyayı da etkileyecektir. Yeniden yargılama sürecinde iddianame hazırlanmaz, iddianamenin kabul edilmesi aşamasından başlar ve delillerin tartışılması aşamasında hukuki deliller ayıklanır, etkileyecek deliller tespit edilir ve hükme gidilir” diye konuştu.

'Sahte deliller' davası
Anayasa Mahkemesi’nin “kişilik hakları ihlal edildi” dediği sanıkların yılları bulan cezalarla karşı karşıya kaldığı süreci başlatan Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihli “Fatih Camii bombalanacaktı” manşeti olmuştu. “Darbe ortamı yaratmak”, “Darbeye teşebbüs etmek” ile suçlanan emekli generallere ve muvazzaf subaylara dönük ilki 22 Şubat 2010’da yapılan operasyonların ardından 196 isme dava açıldı. Dava delilleri arasında “Balyozharekatplanı.doc” isimli dosyadan word dökümanlarında kullanılan yazı karakterlerine dek sayısız tutarsızlıklar dikkat çekerken mahkemenin yargılama boyunca lehte tüm delilleri göz ardı etmesi davanın operasyonel niteliğini ortaya koymuştu.

Tüm hukuksuz yargılama sürecinin ardından 21 Eylül 2012’de açıklanan kararda emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Çetin Doğan'a 20'şer yıl, Orgeneral Bilgin Balanlı, Şükrü Sarıışık, Ergin Saygun’un aralarında bulunduğu 78 sanığa 18'er yıl, MHP milletvekili Engin Alan’ın da bulunduğu 214 sanığa 16 yıl hapis cezası verildi. 9 Ekim 2013’te de Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını düzelterek onadı.

Hanefi Avcı da tahliye olabilir
Anayasa Mahkemesi’nin “kişilik hakları ihlal edildiği” kararı verdiği bir diğer isim de Hanefi Avcı oldu. Devrimci Karargah davasından 15 yıl 4 ay hapis cezası alan ancak henüz Yargıtay’ca cezası kesinleşmeyen ve Oda TV davasından halen yargılanan tutuklu Hanefi Avcı’nın “tutukluluk süresi” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yapmış olduğu başvuru da lehte sonuçlanmış oldu. Konuya ilişkin soL’a açıklama yapan Avcı’nın avukatı Refik Ali Uçarcı, Devrimci Karargah davasının yerel mahkemede sonuçlanmadan önce Anayasa Mahkemesi’ne “uzun tutukluluk süresi” gerekçesiyle başvuru yaptıklarını belirterek kararı olumlu bulduklarını ifade etti. Uçarcı, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı sonucu Avcı’nın tahliye edilmesini beklediklerini dile getirdi.