TÜİK'ten 6 milyon savunması

Yerel seçimler için asılan seçmen kütüklerinde bir yılda yaklaşık 6 milyonluk bir artış yaşanması ve yıllar önce ölmüş kişilerin bile isimlerinin çıkması üzerine bir açıklama yapan Türkiye İstatistik Kurumu eleştirilerin haksız olduğunu, çalışmaların bilimsel yapıldığını söyledi. TÜİK 6 milyonluk artışın nasıl ortaya çıktığına dair bir açıklamada bulunmadı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni geçilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne yönelik basında çıkan eleştirilere karşı bir açıklamada bulundu. Çağdaş devlet olma kapsamında son derece önemli olduğu ifade edilen sistem hakkında haksız eleştiriler ileri sürüldüğünü belirten TÜİK, sistem hakkındaki eleştirilerde kullanılan bilgi ve rakamların gerçeği yansıtmadığını savundu. TÜİK 6 milyon yeni seçmenin nasıl ortaya çıktığı ve yıllar önce ölmüş kişilerin halen seçmen olarak görülmesi konularına ise bir açıklık getirmedi.

TÜİK yaptığı açıklamada nüfus sayımına dayalı belirlenen eski sistemde nüfusla ilgili bilgilerin 10 yılda bir elde edilebildiğini, bununda kamu hizmetlerine ilişkin plan ve programların oluşturulmasında önemli bilgi eksiklerine neden olduğunu belirtti. TÜİK nüfus konusundaki güncel bilgi ihtiyacının karşılanması için 25 Nisan 2006 tarih ve 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne geçildiğini ifade etti.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde ilk olarak tüm adreslerin belediyeler ve özel idareler tarafından veri girişi yapılarak Ulusal Adres Veritabanı oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, bunu takiben anketörler tarafından tüm adreslerin tek tek ziyaret edildiği, birkaç ziyarete rağmen ulaşılamayan hanelerin ise apartman yöneticisi veya muhtarı aracılığı kontrol edildiği kaydedildi.