Tüccar Ergenekon'u takmadı!

Sinan Aygün dün yapılan seçimlerde ATO Başkanlığı'na yeniden seçildi. Seçimler öncesinde 50 kadar ATO üyesi Aygün'ün Ergenekon davası sürdüğü gerekçesi ile kulis yaparken, 145 kişinin oy kullandığı seçimde Aygün 126 oy aldı.

soL (HABER MERKEZİ) 1 Temmuz 2008 tarihinde Ergenekon iddianamesi kapsamında gözaltına alınan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, dün gerçekleştirilen seçimler sonucunda yeniden başkan seçildi. ATO seçim sonuçlarının TOBB seçimlerini de etkileyeceği belirtiliyor.

ATO seçimleri öncesinde 50 kişilik bir "muhalif" grup ATO'yu basarak, muhaliflerin, oy kullanabilmek için ATO'dan almaları gereken belgelerin geciktirildiğini, oy kullanmalarının engellenmeye çalışıldığını iddia etmişti. Söz konusu grup Aygün'ün, Ergenekon davası sürdüğü için yeniden aday olmaması gerektiği yönünde kulis yaparken, seçim sonuçları kulislerin etkili olmadığını ortaya koydu.

3 ayrı liste

ATO seçimlerine 3 ayrı liste girerken her üç listede de Sinan Aygün'ün ismi yer aldı. Aygün de yaptığı açıklamada bu durumun kendisini mutlu ettiğini ve başkan adaylığının üyeler arasında gerçekleştirilen konsensüsün bir sonucu olduğunu vurguladı. Seçimlerde 3 ayrı listenin çıkmasını yönetim kurulu üyeliği için ortaya çıkan rekabetin bir göstergesi olarak niteleyen Aygün ''Bütün meclis üyelerimiz bana aynı mesafede, aynı uzaklıkta'' ifadelerini kullandı.

Aygün, kendisinin son kez oda başkanlığı yapacağını, kanunları gereği bir daha oda başkanlığı yapamayacağını da açıklarken, söz konusu kanunun çıkartılmasına katkıda bulunan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür etti.

ATO'da gerçekleştirilen başkanlık ve yönetim kurulu üyelikleri seçiminde 181 meclis üyesinden 176'sı oy kullandı. Kullanılan oyların 31'i geçersiz sayılırken, 145 oy geçerli oldu. ATO seçimlerinde ilk kez 31 üyenin boş oy kullandığı belirtiliyor. ATO Başkanı Sinan Aygün'ün 129 oy aldığı seçimde oylama devam ederken, Aygün'ün listesinde yer alan Mustafa Deryal ile Üner Karabıyık'ın adaylıktan çekildikleri hakim tarafından ilan edildi.

Buna göre Aygün'ün hazırlamış olduğu listeyi Koray Güngör Şanal, Erdoğan Yıldırım, Haldun Hapcı ile Gürkan Yılmaz delerken, yeni yönetim kurulu Sinan Aygün (Yönetim Kurulu Başkanı) ve üyeler, Salih Bezci, Koray Güngör Şanal, Mehmet Atila İmirlioğlu, Cihangir Dursun, Mehmet Aypek, Haldun Hakçı, Alaaddin Doğan, Erdoğan Yıldırım, Gürkan Yılmaz, Yaşar Kunar olarak belirlendi.

TOBB'u da belirleyecek

ATO'da 26 kişiden oluşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) genel kurul delegeleri ile 6 kişiden oluşan ATO disiplin kurulu üyeleri seçimi de tamamlanırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 128 oy alarak genel kurul delegeliğine seçildi. Böylelikle Hisarcıklıoğlu'nun, Mayıs ayında gerçekleştirilecek TOBB genel kurulunda yeniden başkan adayı olabilmesinin şartları da gerçekleşmiş oldu.

İki turlu yapılan oda ve borsa seçimlerinde, önce meslek komiteleri üyeleri belirleniyor. Komite üyeleri ilk turda meclis üyeleriyle birlikte seçiliyor. Ardından yapılan ikinci turda da yeni meclis toplanarak başkan ile yönetim kurulu üyelerini seçiyor. TOBB Genel Kurul delegeleri de bu sırada belirleniyor. TOBB yönetimi ile organları bu delegeler tarafından seçiliyor. ASO ve TOBB başkanlığına seçilmek için meslek komitelerinden seçilme zorunluluğu söz konusu. ATO'da 64 meslek komitesi yer alıyor.

Ergenekon davası sürüyor
Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz'da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alnan Sinan Aygün daha sonra 14 Temmuz'da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Aygün`ün evinde yapılan aramada 2.5 milyon avro, ofisindeki banyoda da Glock marka tabanca bulunmuştu. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13`üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Aygün`ün evinin kasasında bulunan 2.5 milyon euro için tedbir kararı koyarken Aygün'ün Ergenekon'un kasası olduğu iddia edilmişti.