TSK'dan "Kimyasal Necdet" açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, 1999 yılında PKK'lilere karşı kimyasal silah kullanıldığını kanıtlayan görüntülerde operasyonun başındaki komutanın Necdet Özel olmadığını açıkladı. Fakat açıklamada, kimyasal silah kullanıldığı yalanlanmadı.

Genelkurmay Başkanlığı, bir süre önce Roj TV'de gösterilen ve 1999 yılında PKK'lilere karşı bir operasyonda kimyasal silah kullanıldığını gösteren video görüntülerindeki komutanın Genelkurmay Başkanı Necdet Özel olduğunu reddetti. Ancak Genelkurmay, kimyasal silahlara dair hiçbir şey söylemeyerek bunların kullanıldığını zımnen kabul etmiş oldu.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü tarafından Cumhuriyet gazetesinde 6 Ağustos 2011 tarihinde "Alman vekilden Özel'e kimyasal silah suçlaması" başlıklı haber üzerine gazeteye yazılı bir açıklama gönderdi.

Tuğgeneral Süngü, söz konusu görüntülerin daha önce de Roj TV ve ANF'de yayınlandığını belirterek, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in 1997-1999 yılları arasında Tuğgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında Daire Başkanı olarak görev yaptığını, Şırnak bölgesinde görev yapmadığını, Jandarma Genel Komutanı olarak bir yıl süreyle görev yaptığı 2010-2011 yılları arasında bahse konu bölgenin sorumlu komutanı olmadığını açıkladı.

Fakat açıklamada kimyasal silah kullanımına değinilmedi. Kimyasal silah kullanımı konusu, Alman Sol Parti üyesi beş milletvekilince de iddia edilmiş ve Türkiye'nin gündemine taşınmıştı.

(soL - Haber Merkezi)