TSK yeniden yapılandırılıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Kuvvet 2033" olarak adlandırılan yeniden yapılandırma çalışmaları başladı.

Kasım ayındaki Yüksek Askeri Şura'da TSK'nin yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Daha önceleri "Kuvvet 2010" ve "Kuvvet 2014" olarak adlandırılan çalışmalara bu kez daha uzun bir projeksiyon verildi ve "Kuvvet 2033" olarak adlandırıldı. Bu kapsamda hazırlanan TSK Personel Kanunu Taslağı'nın önümüzdeki Ağustos ayına kadar TBMM'den geçirilmesi planlanıyor.

Cumhuriyet'ten Barkın Şık'ın haberine göre, TSK Personel Kanunu'nda yapılacak değişiklikle generallerin görev süresinin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi ve böylece ordunun 5 yıl gençleştirilmesi planlanırken, kuvvetlerin ve orduların yapılarında değişikliğe gidilecek. Kara, deniz ve hava kuvvet komutanlıklarının lağvedilerek Genelkurmay Başkanlığı altında müşterek komutanlık olması gündemde.

İzmir'deki Ege Ordusu ve Erzincan'daki 3. Ordu'nun kaldırılarak İstanbul'daki 1. Ordu ile Malatya'daki 2. Ordu'nun da "Doğu ve Batı" orduları olarak yapılandırılması bekleniyor. Jandarma'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanması, sınır güvenliği için yeni bir teşkilat oluşturulması da planlar arasında. Genelkurmay Başkanlığı ise jandarma teşkilat yapısında değişiklik çalışmasının olmadığını açıkladı.

Donanma'nın özellikle Akdeniz'de daha da güçlendirilerek, Türkiye'nin yürüttüğü "Akdeniz Kalkanı Harekatı"nı daha da geniş bir alana yayması yönünde görüş bulunuyor. Hava Kuvvetleri'nin ise elektronik harp ve uzay teknolojileri üzerine inşa edileceği, insansız hava aracı kabiliyetlerinin artırılacağı belirtiliyor.

Personel Kanunu'nun yanısıra değişmesi planlanan personel rejimine göre, rütbeye göre yaş haddinden emeklilik uygulaması başlatılacak. Teğmenlikten yüzbaşılığa kadar "süre bekleme" esas alınarak terfiler gerçekleşecek. Yüzbaşılıktan sonra ise bir üst rütbeye terfi için başarılı sicil gerecek. Yüzbaşılıktan binbaşılığa terfi edecekler için ise bir üst rütbedeki kadro ihtiyacı belirleyici olacak. Buradaki kadro açığı kadar başarılı personel bir üst rütbeye terfi ederken, geriye kalanlar yüzbaşı rütbesinde beklemeye devam edecek. Bir yüzbaşı hiç terfi edememesi durumunda 47 - 48 yaşında yaş haddinden emekliye ayrılacak. Binbaşılığa terfi edenlerin, yarbaylığa, yarbaylığa terfi edenlerin ise albaylığa yükselmesinde de üst rütbedeki kadro açığı dikkate alınacak. Başarılı isimler üst rütbeye terfi ederken, diğerleri aynı rütbede bekleyecek.