"Troykanın" liste savaşları

CHP kurultayında ön planda kasketli Kılıçdaroğlu dururken, arka planda kimin adamının nereye yerleştirileceği konusunda kıran kırana bir mücadele vardı. Mücadelenin tarafları ise Önder Sav ile Gürsel Tekin'di.

Kurultayda, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ve çiçeği burnunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu "CHP'yi yönetecek troyka" olarak poz verdiler. Ancak kameralara gülen üçlünün birbirlerinden pek de haz etmedikleri bilinen bir gerçek. Özellikle Önder Sav'ın Gürsel Tekin ve Kemal Kılıçdaroğlu tarafından son süreçten önce pek sevilmediği biliniyor. İşte bu "gizli gerginlik" dün yaşanan liste savaşlarında da kendisini ele verdi.

Partide etkin görev isteyen Tekin'in “Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı” istediği, aksi takdirde İstanbul İl Başkanlığı’na devam edeceğini söylediği kaydedildi. Kısacası, Tekin örgütte Sav'ın egemenliğine karşı ağırlık oluşturmak istedi. Ancak Tekin'in Sav'ı alt edemediği, bu nedenle hayal kırıklığı yaşadığı belirtiliyor.

Tekin’in karşı çıktığı bazı isimlerin PM’ye alınması halinde karşı liste çıkartabileceği yönündeki kimi duyumlar da dün Ankara’da konuşuldu. Tekin’in bu kapsamda Trakya bölgesi delegeleriyle birlikte hareket ederek ikinci bir liste çıkartabileceği öne sürüldü.

Gizli görüşmeler, gizli pazarlıklar
PM listesi için Sav’ın yürüttüğü liste çalışmasından rahatsız olan Kars, Ağrı, Diyarbakır, Muğla, Muş ve Adana il başkanlarının da aralarında bulunduğu bir grup delegenin dün gece Dedeman Otel’de bir araya gelerek karşı liste çıkarma kulisi yürüttüğü öğrenildi. Bu grubun içerisinde Tekin’in de olduğu öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu'nun Sav, Tekin ve Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay’la dün akşam PM listesi üzerinde çalıştığı da öğrenildi. Gazeteci Enver Aysever, Prof. Dr. Sencer Ayata, Prof. Dr. Süheyl Batum, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nuran Yıldız’ın PM’ye girmesi kesinleşirken, emekli büyükelçiler Nabi Şensoy ile Uğur Ziyal ise teklifi geri çevirdi.

Sav’ın yeni yönetimde görev almayabileceği de dün parti kulislerinde yapılan dedikodular arasındaydı. Sav görev almazsa yerine Okay'ın geçeceği, koltuğu bırakmazsa Okay'ın Genel Başkan Yardımcısı olacağı, Grup Başkanvekilliğine de Muharrem İnce’nin getirileceği de konuşuldu.

Vitrine müftü de karıştı
Bu arada parti vitrininde olacağı belirtilen isimler arasında bir de müftü eklendi: Beyoğlu eski müftüsü İhsan Özkeskin.

CHP'de yer kapma, adamını yerleştirme kavgasının bir süre daha süreceği anlaşılıyor.

(soL - Haber Merkezi)