Trakya’da AKP şimdiden kaybetti

Başbakan’ın Trakya mitingleri çok sönük geçti. Anadolu Ajansı, alanların yukarıdan fotoğraflarını yayımlamadı. Fakat halkın çektiği fotoğraflar, gerçeği ortaya çıkardı. Pınarhisar’da yaklaşık 150 kişi vardı. AA, Pınarhisar diye Kırklareli fotoğrafı yayımladı.

(soL - Haber Merkezi) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üç gün boyunca mitingler düzenlediği Trakya’da AKP’nin elde ettiği sonuç, tam bir hezimet oldu. AKP karşıtlığının en güçlü olduğu bölgelerden olan Trakya’da düzenlenen AKP mitinglerine çok az kişi katıldı, mitingleri güçlü göstermek için AKP ve Anadolu Ajansı, fotoğraf çekim tekniklerine ve bazı durumlarda açık yalan ve çarpıtmalara başvurmak zorunda kaldı.

AKP için hezimet olan Trakya mitingleri, Trakyalılar içinse eziyete dönüştü. Cuma günü Kırklareli’deki miting için sivil polisler, günler öncesinden Erdoğan’ın geçeceği güzergahtaki evleri gezip “Dışarı çıkmayın, misafir kabul etmeyin, protesto olursa size işlem yaparız” demiş, sol yapıları ve emek örgütlerini tehdit etmiş, miting günü 21 kişiyi gözaltına almıştı. Benzer bir baskı ortamı, Erdoğan’ın gittiği her yerde yaşandı.

OHAL varmış gibi
Erdoğan Cumartesi akşam saatlerinde Edirne’ye geçti. Başbakan ve heyeti, beş yıldızlı Margi Oteli’nde kaldı. Kentin tüm girişlerinde polis arama noktaları oluşturuldu. Gece 22:00 sularında kentin üstünde uçmaya başlayan iki helikopter, sabaha kadar gökyüzünden inmedi. Cadde ve sokaklar, civar şehirlerden takviye getirilen polislerin ablukası altındaydı. Yoldan geçen hemen herkese keyfi GBT taraması yapıldı. Kentte OHAL havası yaratıldı.

Tıpkı Kırklareli gibi Edirne’de de sivil polisler, mitingten birkaç gün önce solcu olarak fişlediği vatandaşları “Başbakan’ın olduğu yerin yanına yaklaşırsanız gözaltına alırız” diye tehdit etti. TGB üyesi bazı öğrenciler pankart açtıkları için gözaltına alındı.

Bindirilmiş kıtalar
Cuma ve Cumartesi günleri katılımın çok az olduğu mitingler yapılmasının da etkisiyle AKP, dün Edirne’deki mitinge İstanbul ve Doğu Marmara’dan binlerce kişi taşıdı. soL muhabiri, miting alanında İstanbul ilçelerinden gelmiş 30 otobüs tespit etti. Bu otobüslerle gelenler, muhabirimize “Selimiye Camii’ne gezi düzenlendi. O geziyle geldik. Gelmişken Başbakanımızı dinleyelim dedik” dediler. Muhabirimiz, sabah saatlerinde miting alanına gelen ve Adapazarı Belediyesi’ne ait bir otobüs daha tespit etti. Bu otobüsle gelenler, Erdoğan’ı dinlemek için geldiklerini belirttiler.


AKP'nin bindirilmiş kıtalar taktiğinin bir örneği de mitingi izlemek için getirilen bu Somalili göçmen gençlerdi.

Trakya’daki tablo, AKP’nin bu bölgede çok zorlandığının kanıtı oldu. 12 Eylül 2010 referandumunda Anayasa değişikliklerine en fazla “hayır” oyu çıkan yerlerden biri Trakya’ydı. Özellikle “rakı” kültürüyle bilinen Trakya’da, AKP’nin yaşam tarzına yönelik müdahaleleri de büyük tepki görüyor. Bölgedeki kentlerde halk ağırlıklı olarak sosyal demokrat.


Çorlu mitingindeki görüntü katılımın düşüklüğünü gözler önüne seriyor.

Trakya’da yerel medya da genellikle sosyal demokrat eğilimli. Bu gazetelerde çalışan muhabirler, bazı mitinglerde fotoğraf çekmelerini engellemek amacıyla alana sokulmadı. Edirne mitinginde yalnızca bir yerel gazetenin muhabiri miting alanına kabul edildi.


Çerkezköy mitingi hakkında yukarıdaki fotoğraf paylaşıldı.


Yukarıdaki fotoğrafta ise Çerkezköy mitinginde katılımın az olduğu görülüyor.

Pınarhisar diye Kırklareli fotoğrafı yayımladılar
Başbakan’ın Trakya’daki ilk durağı, Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesiydi. Pınarhisar, Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 ay kaldığı cezaevinin bulunduğu yer olarak özel bir anlam taşıyor. Fakat Pınarhisar’daki miting, tam bir fiyaskoydu. 20 bin nüfuslu ilçede alana 150 civarında insan geldi. Kalabalığın çoğu, Erdoğan’ın korumaları ve AKP’li görevlilerden oluşuyordu.


Pınarhisar'da AKP mitingine ilgi çok düşüktü.

Bu fiyasko nedeniyle Anadolu Ajansı, Pınarhisar mitinginden hiç fotoğraf geçemedi.

Erdoğan, Pınarhisar’ın ardından Kırklareli’ne geçti. 90 bin nüfuslu kentteki mitinge 3 bin civarında kişi katıldı. Kırklareli’deki mitinge başka şehirlerden otobüslerle insan taşındı.

Anadolu Ajansı, Kırklareli’deki mitingde çektiği fotoğrafları, Cuma günü akşam saatlerinde “Pınarhisar mitingi” olarak servis etti.

AA'nın Pınarhisar olarak geçtiği fotoğraf, aslında Kırklareli'ne ait.

İşte Tekirdağ’ın gerçek fotoğrafı
Erdoğan’ın Trakya’da yaşadığı en büyük soğuk duş, Tekirdağ’daydı. 176 bin nüfuslu kentte düzenlenen mitinge o kadar az insan katıldı ki, Anadolu Ajansı kürsüden çekilmiş fotoğraf dahi kullanamadı. AA’nın kitleden kürsüye doğru çektiği fotoğraf, aslında kitlenin sonunu gösteriyor. Tekirdağlıların evlerinden çektikleri fotoğraflar, alanda ne kadar az insan olduğunun kanıtı.


AA Tekirdağ mitinginden bu fotoğrafı paylaştı.


Bu fotoğrafta ise Tekirdağ mitingindeki katılımın ne kadar düşük olduğu görülüyor.

AKP resmi sayfasından kandırdı
Pınarhisar'daki hezimeti gölgelemek için Anadolu Ajansı'nın Kırklareli'nde çekilmiş fotoğrafları Pınarhisar diye servis etmesinin ardından, AKP'nin resmi Facebook sayfası da aynı taktiği kullandı. Sayfada Kırklareli meydanda çekilmiş olan fotoğraf karesi bir defa Pınarhisar, bir defa Kırklareli diye konuldu. Pınarhisar'daki gerçek mitingtense hiçbir fotoğraf paylaşılmadı.