Toptan'dan DTP'ye kabadayılık benzetmesi

DTP'lilerin ifade vermesiyle ilgili konuşan TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Kabadayılığa gerek yok herkes ifadesini verecek, vermeli" dedi. Toptan'ın açıklamasına DTP'li Ahmet Türk, ''Kabadayı değiliz, zora karşıyız'' yanıtını verdi.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bahçeşehir Üniversitesi'nde katıldığı sempozyum sonrası DTP'li milletvekillerinin ifade vermesi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayarak "Kabadayılığa gerek yok. Gitsinler versinler demiyoruz. Belkide insanın aklına şu intiba geliyor, 'polis gelsin, kelepçeleyip alsın, bu fotoğraf bütün dünyaya gitsin' istiyorlar. Bunu istemiyorlarsa daha dikkatli konuşmaları gerekiyor" dedi.

Köksal Toptan, konuşmasında "Temkinli davranmaları lazım. Tahriklerden kaçınmaları lazım. Sonuç itibariyle bir anayasa düzenlemesi ve mahkeme karar var. Herkesin kendi üstüne düşen görevi yapması ile sorun çözülebilir. Şu yanlış "DTP'liler sadece bize yapılıyor, başkasına yapılmıyor" diyorlar. Öyle değil. Şu anda DTP'lilerin ifadesi alınmak istenen dosyaya benzer 150'ye yakın dosyası mecliste bekletilmektedir. Bunlarla ilgili işlem yapılmaktadır. Bir trafik yada seçim suçu işleyen milletvekilleri gibi bunların dokunulmazlıkları nedeniyle dönem sonuna bırakılmaktadır. Ancak isnat edilen suçların, dava konusu suçların seçimden önce işledikleri iddiasıyla dava açıldığı için ve suçlar anayasanın 14. maddesinin deldiği için dava açılıyor. O nedenle bunun birbirinden çok iyi ayırmak gerekiyor. İlerde nasıl bir çözüm bunu göreceğiz. Herkes olaya dikkatli, tahriklerden kaçınarak ve elini taşın altına koyarak sokma niyeti ile yaklaşırsa bütün sorunları olduğu gibi bu sorunları da aşarız" ifadelerini kullandı.

Toptan, Kürt sorunun çözümüne ilişkin sorulara da, "Sayın Cumhurbaşkanının dediği gibi tartışmakta yarar var" şeklinde yanıt verdi.