TKP’li Sağlıkçılar: '4+4+4 sistemi bir sağlık sorunudur'

Türkiye Komünist Partili Sağlıkçılar, meslektaşlarına bir çağrıda bulunarak, 4+4+4 yasasıyla 5.5 yaşındaki çocukların okula gönderilmek zorunda bırakılmasına karşı durmaya çağırdı.

TKP’li Sağlıkçılar, AKP’nin 4+4+4 eğitim yasasıyla 5.5 yaşındaki çocukları okula göndermeye zorlamasına karşı meslektaşlarına bir çağrıda bulunarak, velilere gereken bilimsel raporların verilmesini talep etti.

Düzenlemenin zararları ortaya konuldu ama
“Bizler toplum sağlığından, gelecek nesillerin bedensel, ruhsal ve sosyal olarak sağlıklı gelişmesi ve yetişmesinden sorumluyuz” denilen açıklamada, bu sorumluluğun gereği olarak çocukların geleceğini tehdit eden 4+4+4 yasasına karşı çıktıkları ifade edildi.

“Pedagoji, psikiyatri, nöroloji, çocuk gelişimi uzmanları, meslek örgütleri ve akademisyenler yayınladıkları raporlarla 5-5,5 yaşındaki çocukların ilkokula başlamasının yanlışlığını bilimsel verilerle orta koymuşlardır” denilen açıklamada, buna karşın AKP hükümeti tarafından bu itirazların hiçe saydığına dikkat çekildi.

TKP’li Sağlıkçılar tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AKP hükümeti tarafından dayatılan 4+4+4 yasası ile,

- Henüz 6 yaşını doldurmamış çocuklarımız, kendi bedensel, ruhsal ve sosyal gelişimlerine uygun olmayan bir müfredatla eğitime zorlanacak,
- Altyapısı uygun olmayan okullarda, aşırı kalabalık sınıflarda ilköğretime başlayacak,
- Kız çocukları erken bir yaşta okuldan koparılacak,
-Çocuklarımız özgür düşünce yetilerini geliştirmeden, kendi potansiyel ve yeterliliklerini keşfetmeden erken yaşta meslek seçimi yapmaya mecbur tutulacak,
-Meslek ve çıraklık eğitimi adı altında, sağlıklı olmayan koşullarda ucuz iş-gücü olarak çalışmaya zorlanacaktır.

AKP hükümeti bununla da kalmamış, 5.5 yaşını dolduran tüm çocukların okullara kayıtlarını ailelere danışmadan otomatik olarak yapmış, itiraz eden velilerin çocukları için sağlık raporu almasını zorunlu tutmuştur.

Hükümet bu yolla velileri korkutmaya ve sindirmeye çalışmaktadır. Söz konusu raporları alan çocukların yaşıtlarına göre geri olduğu algısı yaratılıp veliler vazgeçmeye zorlanmaktadır.

4+4+4 eğitim sistemiyle küçük yaşta çocukların ilkokula başlatılması bedensel, ruhsal ve sosyal gelişim açısından bir sağlık riskidir. Dolayısıyla verilecek raporlar bilimsel olarak ortaya konan gerçeklerin tekrarlanmasından başka bir anlam taşımayacaktır.

Biz sağlıkçılar, hastalıkların tedavisi kadar sağlığın her boyutu ile korunması ve geliştirilmesinden sorumluyuz. Çocuklarımızın geleceği için bu yasanın yaşama geçmesini her aşamada engellemek zorundayız.

Bu nedenle

- Mevcut bilimsel veriler doğrultusunda 5.5 yaşındaki çocukların “zihinsel ve bedensel gelişiminin” ilkokula başlamaya uygun olmadığını belirten raporları vermeli, meslektaşlarımızı rapor vermeye teşvik etmeliyiz
- Bu raporların ne anlama geldiğini ailelere en iyi şekilde anlatmalıyız. Bu raporların çocuklarda bir gerilik olduğu anlamına gelmediğini, asıl geriliğin dayatılan eğitim sisteminde olduğunu vurgulamalıyız
- Temasta olduğumuz, sağlığından sorumlu olduğumuz herkesi eğitim sistemindeki değişikliklerin taşıdığı riskler hakkında bilgilendirmeliyiz
- 4+4+4 yasasının tümüyle geri çekilmesi için verilen mücadeleye katkı koymalıyız

Sağlıklı bir gelecek bizim sorumluluğumuz,

Sorumluluğumuzu yerine getirmeye çağırıyoruz!"

(soL - Haber Merkezi)