TGS'ye grevci başkan

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 20. Genel Kurulu bugün bitti. TGS'nin yeni Genel Başkanı, Sabah-ATV direnişçilerinden Uğur Güç oldu. Genel kurulda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya dönük tüzük değişiklikleri yapıldı.

Dilem Taştan - soL

114 delegeden 57 delegenin oy kullandığı seçimlerde, Sabah-ATV grevcilerinden Uğur Güç 49 oyla genel başkan olurken Genel Başkan Yardımcısı Eylem Deniz Durgun oldu. Genel Sekreter Mustafa Kuleli, Örgütlenme Sekreteri Arzu Demir, Eğitim Sekreteri Emine Uyar Uğur, Mali Sekreter ise Sedat Yılmaz oldu.

Genel Kurul’da TGS Kadın Komisyonu’nun hazırladığı toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya dönük tüzük değişiklikleri de kabul edildi.

Tüzüğün “Sendikanın amacı” başlıklı ikinci maddesinin ikinci fıkrası şu şekilde değiştirildi: “TGS, dil, din, mezhep, ırk, renk, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, felsefi inanç ve siyasal düşünce ayrımı yapmadan işçilerin sınıf bilinci ve emeğin çıkarları doğrultusunda bütünleşmesi için mücadele eder.”

Maddeye ayrıca şu ek ifadeler konuldu: “TGS, tüm sendikal çalışmalarda tabanın söz ve karar sahibi olmasını, kadın-erkek eşitliği başta olmak üzere her türlü eşitliği, demokrasinin ve demokratik hukuk düzeninin her alanda sağlanmasını ve korunmasını temel ilke sayar.”

Cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele
“TGS, cinsiyet eşitliğine dayalı demokrasinin inşası için evde ve çalışma hayatının her alanında, örgütlü olduğu işyerlerinde, sendikanın iç işleyişinde, sendika yönetiminde, sendikal çalışmalarda, toplusözleşmelerde kadın-erkek eşitliğini esas alır, bunların gereğini yerine getirir. İşçilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden ötürü ayrımcılığa uğramalarına, işe alınmamalarına, işten atılmalarına engel olmak için çaba sarf eder, bunun için toplu sözleşmelerde gerekli önlemlerin yer almasını sağlar. Kadına yönelik her türlü şiddete (taciz, tecavüz, dayak, mobbing vb.) ve ayrımcılığa karşı mücadele eder ve politika üretir. Bu politikaların uygulanmasını sağlar. Bu politikalar uygulanırken ortaya çıkan anlaşmazlıklarda belirleyici oy kadınların oyudur.

Sendikanın her organında, tüm karar mekanizmalarında, genel kurul, çalışma grupları ve komisyonlarda, delege seçimlerinde kadınların azami temsiliyeti için çaba gösterilir.”

Tüzüğün “Sendikanın yetki ve faaliyetleri” başlıklı üçüncü maddesine de şu eklemeler yapıldı: “Çocuk işçiliğinin önlenmesi için mücadele etmek kadın, genç, yaşlı, engelli, göçmen ve LGBTİ işçilerin sorunlarının çözüme ulaştırılması için çaba sarf etmek, ayrımcılığa uğrayan bu işçilerin sorunlarının çözüme ulaştırılmasını sağlamak için pozitif ayrımcı önlemler alıp hayata geçirilmesini sağlamak, dünya ve ülke sorunlarına, çalışma yaşamına, ayrımcılığa uğrayan işçilerin (kadın, genç, yaşlı, engelli, LGBTİ, göçmen) kendilerine özgü sorunlarına ve sendikal çalışmalara ilişkin bilimsel araştırmalar yapmak, bunun için komisyonlar kurmak.”

Tüzüğün, Sendika Disiplin Kurulu ve Şube Disiplin Kurulu’nun faaliyetlerini düzenleyen 23’üncü ve 35’inci maddelerine ise şu ifadeler eklendi: “Kadınlara yönelik şikâyetlerde, kadının beyanı esastır, karşı taraf aksini ispatla yükümlüdür. Kadına yönelik şiddet vakaları ivedilikle sonuçlandırılır ve kadının kimliği ile yaşadıkları, isteği dışında, iç ve dış kamuoyuyla paylaşılmaz.”