"Tek taraflı kardeşlik olmaz"

DTP'nin yerel seçim stratejisini belirlemek üzere Diyarbakır'da topladığı kongrede açılış konuşması yapan, kapatılan DEP Milletvekili Leyla Zana, tek taraflı kardeşlik olmayacağını söyledi

soL (HABER MERKEZİ) DTP'nin yerel seçim stratejisini belirlemek ve son siyasal süreci değerlendirmek üzere Diyarbakır'da topladığı kongrede açılış konuşması yapan, kapatılan DEP Milletvekili Leyla Zana, tek taraflı kardeşliğin olmayacağını belirterek, gerçek kardeşliğe açık olduklarını vurguladı.

DTP, önümüzdeki yıl mart ayında yapılacak yerel seçimlerdeki stratejisini belirlemek, siyasal gelişmeleri değerlendirmek üzere, Diyarbakır'da kongre yaptı. İl binasında yapılan ve iki gün sürecek kongrenin ilk gününe, DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Ayla Akat, Emine Ayna, Bengi Yıldız, Osman Özçelik, Hamit Geylani, Pervin Buldan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, partili belediye başkanları ile yaklaşık 600 delege katıldı. Kongrenin açılışından önce Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırıda ölen gazeteci Musa Anter'in ölüm yıldönümü nedeniyle saygı duruşunda bulunuldu.

"Dilenci değiliz, onurlu bir barış istiyoruz"
Kongrenin Kürtçe yaptığı açılış konuşmasında, onurlu bir barış istediklerini dile getiren Leyla Zana, "biz dilenci değiliz. Ve dilenmek için el açmayacağız. Eğer bizi yanlarında istiyorlarsa kardeşliğe varız. Tek taraflı kardeşlik olmaz" dedi.

"Sorunların çözümüne Ergenekon engel oldu"
Zana, Türkiye'nin tarihi boyunca gündeminde Ermenistan ve Kıbrıs sorunu olduğunu, bu sorunların çözülmesinin ardından Kürt sorununun da çözülebileceğini savundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan gezisini olumlu değerlendirdiklerini söyleyen Zana, "gerçekten Kıbrıs ve Ermeni sorununun çözülmesini istiyoruz. Eğer bu sorunlar çözülürse Kürt sorunu da çözülür. Şimdiye kadar Ergenekoncular da sorunların çözümünü engellediler. Onun için Kürtler çok dikkatli olmalı. Ergenekoncuları sorgularken, Erdoğan'ın yakasına yapışıp sorumluların yargılanması için dayatılmalıdır" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın darbe olmasın diye çetelere karşı adım attığını söyleyen Zana, Erdoğan'da çetelerin üstüne gidecek cesaretin olmadığını belirtti. Zana "kontrolüne girdiği dış güçlere güçlük çıkardığı için bunlar temizlendi" dedi.

"Kürtler, kendi statülerini oluşturmuştur"
Türkiye'nin belirli uluslararası anlaşmalara imza attığını belirten Zana, bu anlaşmalarda, halkların kendi kaderini tayin hakkı ilkesi olduğunu söyledi. Bir halkın kendi statüsünü oluşturabileceğini savunan Zana, Kürtlerin de kendi statülerini oluşturduğunu söyledi.

Kongrenin Divan Başkanı seçilen Kamuran Yüksek de, kongrenin, dünya kamuoyunun "Kürtler ne istiyor?" sorusuna "demokratik özerklik" yanıtı verdiğini ifade etti. Demokratik özerklik yoluyla, üniter yapı içinde farklılıkların bir arada yaşayabileceğini söyleyen Yüksek, "bir halk kendi kaderini tayin etme hakkında ne istediğini dünyaya ilan etmiştir" dedi.