TCDD 13.5 milyon TL zarar etti

Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) 13.5 milyon TL zarar etti. Nedeni, maliyeti yüksek banka kredisi ve işletmecilik hataları...

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) bağlı Türkiye Vagon Sanayii AŞ’nin (TÜVASAŞ) Bulgaristan Demiryolları’nın siparişi olan 30 vagonu toplam 88.6 milyon TL maliyetle üretirken, 75.1 milyon TL’ye satarak yaklaşık 13.5 milyon TL zarar etti. Zararına vagon satışının nedeni maliyeti yüksek banka kredisi ve işletmecilik hataları olarak belirlendi.

TCDD’nin yüksek hızlı tren projesi kapsamında ihale verdiği 75 kilometre uzunluğundaki hat güzergâhının 50 kilometrelik bölümünün de sözleşmeden sonra değiştirildiği tespit edildi.

TBMM KİT Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon geçen hafta TCDD’nin 2012 yılı hesaplarını inceledi. Toplantıda ele alınan Sayıştay raporunda TCDD’ye bağlı TÜVASAŞ’ın vagon satışında büyük zarara uğradığı, kurumun çok sayıdaki ihalesinde ise hata yapıldığı belirlendi.

Bulgaristan Demiryolları tarafından TÜ- VASAŞ’a sipariş verilen vagonların üretiminde sıkıntılar meydana geldiği belirlenen raporda, vagon üretiminde kullanılmak üzere maliyeti yüksek banka kredisi kullanıldığı kaydedildi.

‘Kurum zarar ediyor’
Komisyon üyesi CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TCDD’nin ihalelerinin kesin projeler üzerinden yapılmadığını, taslak projeler üzerinden ihalelerin gerçekleştirildiğini belirterek “İhale sonunda da rakamlar değişiyor” dedi. Akar, 75 kilometrelik bir güzergâhın ihale sözleşmesinin imzalanmasının ardından 50 kilometresinin değişmesinin ciddiyetsizlik olduğunu belirterek “Yönetim beceriksizliği nedeniyle kurum zarar ediyor” dedi.