"Tartışmanın kaynağı siyasi iktidardır"

Türkiye Barolar Birliği, yüksek yargıda yaşanan 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel yönetimler seçimlerine katılacak belediyelerin belirlenmesi tartışmalarına siyasi iktidarın özel yasa çıkararak 862 belde belediyesini herhangi bir gerekçe göstermeden &quotbir kalemde&quot kapatmasının neden olduğunu savundu.

soL (HABER MERKEZİ) T&uumlrkiye Barolar Birliği y&uumlksek yargı kurumları arasında yaşanan tartışmaları değerlendirdi. T&uumlrkiye Barolar Birliği'nden yapılan a&ccedilıklamada, y&uumlksek yargıda yaşanan 29 Mart 2009'da yapılacak yerel se&ccedilimlere katılacak belediyelerin belirlenmesi tartışmalarına siyasi iktidarın &oumlzel yasa &ccedilıkararak 862 belde belediyesini herhangi bir gerek&ccedile g&oumlstermeden &quotbir kalemde&quot kapatmasının neden olduğu savunuldu. Anayasa Mahkemesi'nin de hukuki tartışmayı başlattığını &oumlne s&uumlr&uumllen Barolar Birliği a&ccedilıklamasında yaşanan tartışmaların toplumsal gerginliği gidermediği aksine, sisteme olan g&uumlveni sarstığı vurgulandı.

Barolar Birliği&rsquonden yapılan yazılı a&ccedilıklamada tartışmalara siyasi iktidarın &oumlzel yasa &ccedilıkararak 862 belde belediyesini herhangi bir gerek&ccedile g&oumlstermeden &quotbir kalemde&quot kapatmasının neden olduğu belirtilerek &ldquoDemokrasinin en temel koşulu olan &quoterkler ayrımı&quot fiilen ortadan kaldırılıp y&uumlr&uumltme ve yasama erkleri siyasi iktidar b&uumlnyesinde birleştirilince, yasama organının yapamadığı denetimi yargı erki yapmaktadır. T&uumlzel kişiliklerini devam ettiremeyecek belediyelerin belirlenmesi s&uumlrecinde de bu yaşanmış sonu&ccedilta Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Y&uumlksek Se&ccedilim Kurulu denetimi devreye girmiştir.

Y&uumlr&uumlrl&uumlkte olan yasayı uygulamak yerine bunun uygulanmasını engellemek &uumlzere yeni bir yasa &ccedilıkarılınca, bunun denetimine ilişkin yargı kararları da hukuksal yorum tartışmaları arasında toplumsal gerginliği giderememekte tersine, sisteme olan g&uumlven sarsılmaktadır&rdquo denildi.

Anayasa Mahkemesi'nin 862 belediyenin t&uumlzel kişiliklerinin kaldırılarak k&oumlye d&oumln&uumlşt&uumlr&uumllmelerine ilişkin Yasa'nın Anayasaya aykırı olmadığına karar verirken bu karardan etkilenecek belediyelere dava a&ccedilma koşulu ile istisna getirmesi hukuki tartışmaları başlattığı kaydedilen a&ccedilıklamada &ldquoSonucu belli olmayan bir davayı a&ccedilmış olmanın &quotkazanılmış hak&quot oluşturması ve Anayasaya aykırılıkla ne ilgisi vardır?&rdquo denildi.


&nbsp