Taraf'tan tefrikaya devam

Kendisine servis edilen belgeleri yayımlamak üzere kurulduğu artık kabul edilen Taraf, daha önce de hakkında çeşitli iddialarda bulunduğu Dağlıca baskınına ilişkin bir belge yayımladı.

soL (HABER MERKEZİ) Kurulduğundan bu yana doğruluğu ve nasıl ele geçirildiği şüpheli belgeleri yayımlayan Taraf gazetesi, bu sefer de Dağlıca baskınına ilişkin bir belgeye manşetinde yer verdi. Belgeye göre, on üç askerin ölümüne neden olan Dağlıca baskını hakkında TSK'nın çeşitli kademelerine baskından dokuz gün önce istihbarat ulaştı.

Taraf'ın yayımladığı belgeye göre, 12 Ekim 2007 tarihli, "ivedi" damgalı Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı istihbarat raporuyla, baskının nereden yapılacağı, zamanlaması ve baskın yapılacak üslerin koordinatları ayrıntılı olarak yer aldı.

Söz konusu istihbarat raporu, başta Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı, Jandarma Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı, 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı ve Dağlıca Tabur Komutanlığı'nın bağlı olduğu Hakkari Dağ Komando Tugayı'na kadar her komuta kademesine bildirildi. Fakat bu istihbarata rağmen baskın gerçekleşti.

Soruşturma tamamlandı
Öte yandan Van Cumhuriyet Başsavcılığı da Dağlıca soruşturmasını tamamladı. Dağlıca davasında "ihanet"le suçlanan ve tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen sekiz askerin yanı sıra, sekizi tutuklu 12 kişinin daha, baskında PKK'ye istihbarat verdiği gerekçesiyle yargılandığı ortaya çıktı.

Tabur komutanı görevden alındı
21 Ekim 2007 tarihinde gerçekleşen Dağlıca baskınında 13 asker ölmüş, sekiz asker de esir alınmıştı. 14 gün sonra DTP'lilerin oluşturduğu bir heyet tarafından Kuzey Irak'ta teslim alınarak Türkiye'ye getirilen sekiz asker ise "Vatana ihanet suçlamasıyla" askeri cezaevine kondu. 2 Şubat 2008'de görülen ilk duruşmada, sekiz er tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra tabur komutanı Onur Dirik'e ait olduğu ileri sürülen ses kaydı YouTube'a düştü. Kayıttaki ses, baskındaki ihmalleri kabul ederek, Genelkurmay'daki komutanlara ağır küfürler sarf ediyordu. Bunun ardından Dirik Afyon'da konuşlu İkmal Komutanlığı Lojistik Şube Müdürlüğü'ne atandı.