Taraf'a bir dava da 'Karargah Evleri' savcısından

'Karargah Evleri' soruşturmasını yürüten Askeri Savcı Hava Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik "gizli mal beyanını yayımlayarak kişilik haklarına saldırıda bulundukları" iddiasıyla Taraf gazetesine 250 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

soL (HABER MERKEZİ) "Karargah Evleri" soruşturmasını yürüten Askeri Savcı Hava Hakim Yüzbaşı Mehmet Çelik, 12 Mart 2009 tarihinde, Mehmet Baransu tarafından kaleme alınan "Karargah Evleri Soruşturmasını Genelkurmay Bu Yüzbaşı'ya Teslim Etti, Dünyanın En Zengin Askeri Savcısı, Serveti 3 Yılda Bir Trilyon Arttı, Evrakta Sahtecilik Bile Yapmışlar" başlıklı haberlerleri yayınlayan Taraf Gazetesi'ne 250 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Haberde, Çelik'in, "kişilik haklarına yönelik olmak üzere yalan, iftira ve hakaretlere yer verildiği ve yargının etkilenmeye çalışıldığı" ileri sürülen dilekçede, "kısmen gerçek dışı bilgilere kasten gerçek dışı eklemeler yapılarak, abartılarak, kamuoyunu bilgilendirme güdüsü dışında Çelik'e yönelik adeta 'taraflı, yargısız ve medyatik bir linç operasyonu ve kampanyasına' başlandığı" ddia edildi.

Dilekçede, "Böylesine çirkin bir şekilde sürdürüle gelinen kampanyada, tüm etik değerler ayaklar altına alınmış ve yasal düzenlemeler çerçevesinde suç teşkil edecek şekilde gizli belgelerin yasa dışı yollardan elde edilip açıklanmasından dahi çekinilmemiştir" denildi.

3628 sayılı Yasa'nın 15. maddesi gereğince mal bildirimlerinin gizli olduğuna işaret edilen dilekçede, bu kapsamda yargı makamlarınca, gizli belgelerin elde edilip yayımlanmasında sorumluluğu bulunanların tespiti ve cezalandırılması yolunda yasal soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Dava konusu haber ile "Karargah Evleri soruşturmasının yolundan saptırılmak istendiği" öne sürülen dilekçede, "Davalıların haber bütünlüğü içinde sürekli ve ısrarla vurguladıkları özne, Çelik'in mal varlığı ve diğer gerçek dışı suçlamaların kamuoyuna açıklanması değildir. Asıl örtülü amaç, vekil edenimce başarılı şekilde hukuka uygun bir biçimde yürütülen Karargah Evleri soruşturması süreci içinde ve sonunda birtakım 'fincancı katırlarının ürkmesi' sonucu ortaya çıkacak sonuçları bugünden engellemek, soruşturmayı asıl mecrasından saptırmak, öncelikle Çelik'i korkutmak, sindirmek, başarılı olamazlarsa medya gücü ile soruşturmadan uzaklaştırmak ve yerine gelecek askeri savcıyı pasifize etmek ve yargıyı etkilemektir" denildi.

Dava dilekçesinde, 13 Mart 2009 tarihinde yayımlanan "Karargah Savcısına 420 Villalık Hediye" başlıklı haberde de "gerçek dışı bilgilere yer verildiği" iddia edildi.

Dilekçede, Taraf gazetesi, sahibi Başar Arslan, Genel Yayın yönetmenleri Ahmet Altan ve Alev Er ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Adnan Demir ve muhabir Mehmet Baransu'dan 250 bin TL manevi tazminat talep ediliyor.