Taraf: PKK, TSK kötü, Gül, Türk cici

Taraf Gazetesi'nin 29 ve 30 Mayıs tarihli sayılarındaki manşetleri ve gazetenin iki önemli yazarı Ahmet Altan ve Yasemin Çongar'ın PKK ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "çözümsüzlükte" ısrarcı olduklarını Ahmet Türk'ün ise bu çözümsüzlükte PKK'yı eleştirererek, "Kürt sorununda tarihi fırsat" açıklamasıyla tartışılan Cumhurbaşkanı Gül'e yakınsadığına…

soL (HABER MERKEZİ) Taraf Gazetesi yazarları Yasemin Çongar ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni sıfatına da sahip Ahmet Altan, PKK'nin Çukurca'da 6 askerin yaşamına mal olan mayınlı saldırısının ardından "sert çıkışlar" yapmaya başladı. Çongar, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün saldırının ardından yaptığı açıklamada PKK'yi eleştirdiğini iddia etti ve aynı açıklamayı PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yapacak basireti veya aklı olup olmadığını sordu. Altan ise Türk Silahlı Kuvvetleri ve PKK'nin aynı mentaliteye sahip olduğunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve devletin yüksek kademelerinden "barış" seslerinin yükseldiği bir dönemde iki tarafın da çatışmalardan vazgeçmemesiyle açıkladı. Ahmet Altan bir gün sonraki yazısında ise Türk'ün "PKK'yi eleştirdiğini ve umut verdiğini" belirtti.

Gülen'e suikast iddiası manşet oldu

Taraf Gazetesi yaklaşık 10 aydır haber yapmadığı Fethullah Gülen hakkında DTP'ye yönelik operasyonlar sırasında yapılan dinlemeleri dayanak göstererek, PKK'nin karadan veya havadan suikast yapacağına yönelik savcılık iddiasını manşetine taşıdı. "Gülen'e suikast iddası" başlığı ile manşete taşınan haberin spotunda ise "PKK'nın 'Türkiye Meclisi' yapılanmasına yönelik iddianamede ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'e 'havadan veya karadan' suikast hazırlığı tesbiti de yer aldı" ifadesine yer verildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın PKK'nın "Koma Ciwaken Kurdistan Türkiye Meclisi-Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK/TM) Yapılanması"na yönelik yürüttüğü ve üçü DTP Genel Başkan Yardımcısı 52 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında ilk iddianamenin ayrıntılarına yer veren gazete, suikast iddiasına dayanak olan sanık Hüseyin Zorlu ve Herdem Kızılkaya arasındaki konuşmayı da okurlarına sundu. Ancak aynı konuşma hakkında gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan "Kum saati" başlıklı köşesinde şu ifadeye yer verdi: "İddianamede çok çarpıcı başka 'iddialar' da yer alıyor, bunlardan bir tanesi Fethullah Gülen'e PKK'nın suikast yapacağı iddiası ama doğrusu bu iddiaya dayanak yapılan konuşmadan biz bir şey anlamadık, savcılar o konuşmadan böyle bir sonucu nasıl çıkarttılar bilmiyorum." Genel Yayın yönetmenin "şaştığı" iddianın aynı gün manşet olması ve Fethullah Gülen'in gazetesi Zaman'ın aynı iddiayı manşetine taşımaması veya ilk sayfadan vermemesi dikkat çekti.

Taraf'ın iyileri: Ahmet Türk ve Abdullah Gül
Gazetenin bir diğer yazarı Yasemin Çongar 29 Mayıs tarihli yazısında DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün Hakkari Çukurca'da 6 askerin yaşamını yitirdiği mayınlı saldırının ardından yaptığı açıklamanın "PKK'yi ellerini tetikten çekmeye" çağırdığını söyledi ancak Türk'ün aynı konuşmasında Türk Silahlı Kuvvetleri'ni operasyonları durdurmaya çağrılması yer bulamadı. Gazetenin 30 Mayıs tarihli sayısında yer alan Ahmet Altan'ın benzer içerikli yazısında bu kez 32. Gün programında konuşan Türk'ün cesaretli çıkışı övüldü ve Türk'ün umut verdiği ifade edildi. Yine aynı günkü gazetenin manşetinde Türk'ün programda sarfettiği "17 bin fali meçhulü unuturuz" sözleri manşete taşındı. Gazete Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorununda barış mesajları" vermeye başladığını iddia ederken, benzer açıklamaların DTP Eşbaşkanı'ndan da geldiğini ancak TSK ve PKK'nin çözümsüzlükte ısrarcı olduğunu iddia eden açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. Oysa ki Ahmet Türk, Çukurca'daki kanlı saldırının ardından yaptığı açıklamanın bir benzerini Tunceli'de 5 askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardında da yapmış, ancak ne Altan ne de Çongar "aynı ifadelere yer vermemişti"!

Gazetenin 29 Mayıs tarihli sayısının manşeti olan iddianame haberinde bazı "ilginç" noktalar da sayfaya taşındı. Daha önce Star ve Zaman Gazetesi'nde yeralan DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisi sırasında karşılamaya gitmemesinin nedeninin "PKK'nin uyarısı" iddiasını sayfalarına taşıyan gazete, Başbakan'a yönelik protesto eylemlerinin de PKK tarfından bizzat organize edildiğine yer verdi.

Hatırlanacağı üzere DTP'ye yönelik operasyonlar ve gözaltıların "PKK'siz bir DTP" amacını güttüğü açıklanmıştı. Aynı dönemde Taraf Gazetesi'nin DTP'nin PKK'den "farklı açıklamalar" yaptığı, benzer çağrıların TSK hariç üst düzey devlet organlarında da tekrarlandığına yönelik iddiası akıllara Cumhurbaşkanı Gül'ün "Kürt sorununda tarihi fırsat" açıklamasını getirdi. PKK'ye yönelik askeri operasyonlar ve "PKK'siz bir DTP" saikiyle yürütülen polis operasyonlarının ardından Gül'ün açıklaması Kürt sorunun Kuzey Irak yönetimi ile çözüleceğine yorulmuştu.