“Taraf haberci değil, tetikçi”

Ekin Bildirgesi’nde, Taraf gazetesinden, “izlediği çizgi” nedeniyle ayrılan gazeteci Mahmut Hamsici ile yapılan bir görüşme yayımlandı. Hamsici, Taraf’ın yayın ve çalışma düzenini anlattı...

TKP Kültür Komisyonu'nun internet sitesi Ekin Bildirgesi'nde, Radikal'in kültür servisi ve kitap ekinde çalışırken haksız yere işten çıkarılan ve gazeteyle mahkemelik olan, ardından Taraf gazetesindeki muhabirliğini "gazetenin çizgisi" nedeniyle sonlandıran gazeteci Mahmut Hamsici'yle, bir görüşme yayımlandı.

"Emniyet'teki Fethullahçılardan bilgi paslanıyor"
Mahmut Hamsici, Taraf gazetesinin finansal desteği konusunda söylenenlerin ve Fethullah bağlantısının sorulması üzerine, "belli bir muhalif politik duruşu olan bir basın emekçisi için böylesine 'misyoner' bir kurumda çalışmak son derece gerilimli bir ruh halini ortaya çıkarıyor. Gerilimin bir nedeni de her ne kadar temel gazetecilik ahlak ilkelerinizi korusanız da çevrenizde sizin o kurumda bir emekçi olarak değil o dokunun parçası olarak algılanmanız oluyor" dedi. "Açıkçası gazetenin 'organik olarak' Fethullah Gülen hareketi veya Soros grubu destekli olduğuna dair somut bir ilişki gözlemedim. Yalnız Gülen hareketine yakın emniyetçilerden gazeteye bilgi sızdığını, bu kesimlerden Yeni Şafak, Zaman gibi gazetelere gönderilen belgelerin 'son derece kritik belgeler' olduğunda Taraf'a 'paslandığını', hareketin gazetenin maddi açıdan zorda olduğu bir dönemde reklam verdiğini biliyorum."

Ne de olsa liberaller!
İnsan haklarının ve demokrasinin "amansız savunucusu" Taraf'ta çalışan emekçilerin karşılaştıkları sorunlara da değinen Hamsici, durumu, "önce sigortaların yapılması geciktirildi. Tüm çalışanlar 'sadece birkaç aylık böyle olacak' denilerek asgari ücret üzerinden sigortalı yapıldı. Başta vaat edilen yemek fişleri birkaç ayın sonunda devreye sokuldu. Maaşların geç ödendiği oldu. Bunun ötesinde Anadolu'nun çeşitli yerlerinden Taraf'a da çalışan muhabirlere ve yurtdışı muhabirlere tek kelimeyle zulüm edildi. Çoğuna anlaştıkları ücretler verilmedi. Hatta aralarında onlarca yazı göndermelerine karşın hala hesabına hiç para yatırılmamış muhabirler bulunuyor" diyerek özetledi.

AKP'nin yolsuzluğu haber değil...
Gazeteden istifasının, Deniz Gezmiş'lerin "darbeci-milliyetçi" oldukları yazısıyla başlayan tartışma sürecine denk geldiğini söyleyen Mahmut Hamsici, Taraf'ın yayın politikasını şöyle anlattı:

"Taraf'ta çalışan gazetecinin arasında medya ortamındaki muhalifliklerini koruyan az sayıda insanın da var olması sebebiyle, yazı işleri toplantılarında genel yayın yönetmeni ile servis sorumluları arasında sürekli gerilim oluyordu. Genelde gazeteye AKP'ye destek verir konuma düşmesi ve sürekli Ergenekon davası ve Genelkurmay ile ilgili belge yayımlanması nedeniyle eleştiriler yöneltiliyordu. Farklı konulardaki iddialı özel haberleri önemsemiyorlardı. Bir örnek vermek gerekirse, Ergenekon davası ve Genelkurmay ile ilgili birçok haberi yayımlanmış bir muhabir arkadaş, bir AKP'li belediyede yapılan yolsuzlukla ilgili özel bir haberi gazeteye getirmiş ve bir türlü yayımlanmayınca bu tür bir haberi bir daha hazırlamamıştı."

Habercilik başka, tetikçilik başka
Taraf'ın "sansasyonel" haberlerinin, "ifşaat"larının, elde edilen belgelerin yayımlanması açısından önemli bir gazetecilik olarak değerlendirmekle birlikte, Mahmut Hamsici, olayın farklı bir boyutuna da dikkat çekti: "Eğer iyi gazetecilik 'belge patlatmaktan' ibaret olsaydı, Türkiye'nin en iyi yayın organının Aydınlık gazetesi-dergisi olması gerekirdi. Tabii ki 'patlatılan belgelerin birçoğu' önemli. Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesi açısından ciddiye alınması gereken çok önemli bilgiler bunlar ve kamuoyunun bunlardan haberdar olması da hayırlı. Ancak habercilik amacıyla bunları yayımlama anlayışı farklıdır, Taraf'ın yaptığı gibi tetikçilik yapmak, devlet içindeki kesimlerin demokratikleşmeyle hiçbir ilgisi olmayan iç hesaplaşmasında bir tarafın önünü açacak şekilde misyon üstlenmek farklıdır."

Ekin Bildirgesi'nin Yasemin Çongar, Ahmet Altan gibi isimlerin, gazeteci olarak değerlendirilmesine ilişkin sorusuna, "bu konuda fikir belirtmek genç bir gazeteci olarak benim boyumu biraz aşabilir" diye yanıt veren Hamsici, birkaç gözlemini aktarmakla yetindi. Hamsici, Ahmet Altan'ı, gazeteciliği,"kendi fantezilerini gerçekleştirmekten ibaret gören Evo Morales'i Meksika Devlet Başkanı zanneden" bir yayın yönetmeni olarak tanımladı. Politik duruşu bir kenara bırakılırsa, Yasemin Çongar'ın habere yaklaşımının daha profesyonelce olduğunu söyledi.

"Gazeteci atmayı zorlaştırdık"
Görüşmenin son bölümünde, Mahmut Hamsici'nin, işten atılması üzerine Radikal'e açtığı davayı kazanması ele alındı. Hamsici, bunu, "öncelikle hukuki ve psikolojik anlamda çok ciddi kazanım çünkü her ne kadar yalnızca beş kişi dava açmış olsak da, davayı kazanmış olmamız 41 gazetecinin Radikal'den haksız sebeplerle işten atıldığını kanıtladı" sözleriyle değerlendirdi. "Bundan sonra işçi kıyımı mekanizmalarını işletenlerin daha 'yaratıcı olmaları', mevcut hukuki yapıya uygun yeni bahane kılıfları aramaları gerekiyor. Bizim atılmamıza karşı Ankara'da gazetenin önünde bir eylem organize etmeleri atılmalarında önemli rol oynayan Adnan Keskin ve Soner Arıkanoğlu'nun işe iade davalarını kazanmış olmaları ise 'hakkını arama' kadar 'haksızlığa uğrayan iş arkadaşının yanında olma'nın medya ortamında da bir anlamı olabileceğini ortaya koydu."

"Taraf, sol liberalizmin teşhiri için fırsat"
Mahmut Hamsici, sözlerini, kafa emeğine dayalı basın sektöründe, diğer alanlardan daha fazla kültürel bozulma yaşandığı saptamasıyla ve bu sektörde Taraf'ın konumunu tanımlamasıyla noktaladı: "Taraf gazetesi toplumsal muhalefetin kafasını karıştırdığı için belli kesimlerden büyük tepki topluyor. Ancak diğer yandan kendi 'taraftarlarını' yanına toplayan gazete, sol liberalizmin tüm politik zaaflarını teşhir etmek açısından emek güçlerine büyük bir fırsat sunuyor. Sol liberalizmin AKP yandaşlığı, dinci gericilik olgusunu kabullenmemesi, demokratikleşmenin Türkiye'nin iç aktörleriyle değil ABD ve AB yakasından geleceğine inancı, elitizmi, işçi düşmanlığı, sol düşmanlığı... bunların hepsini Taraf'ın hem sayfalarında hem de çalışma düzeninde bulmak mümkün."

Söyleşinin tamamını http://ekinbildirgesi.com adresinde bulabilirsiniz.