Taraf-Asker gerginliği büyüyor

Taraf gazetesiyle ordu arasındaki tartışma büyürken, AKP’nin bu defa ordudan yana aldığı tavır dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) Aktütün saldırısı sonrası Genelkurmay'a karşı yaptığı yayınlarla gündeme gelen Taraf gazetesi ve Genelkurmay arasındaki gerginlik tırmanıyor. Taraf gazetesi dün sert açılamalarda bulunan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a bugün manşetinden aynı sertlikte cevap verirken, bu tavrıyla bugüne kadar açık ya da zımni destek gördüğü AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı'ndan da tepki gördü.

Sıklıkla Fethullahçı ağın gazeteye ordu içinden belge servis ettiğinin ileri sürüldüğü, son Aktütün saldırısında Genelkurmay'ın zaaflarını gözler önüne süren Taraf'ın bugünkü manşeti "Tehdidi bırak, hesap ver" oldu. Genelkurmay Başkanı'nın tavrına benzer şekilde karşılık veren gazetede başyazar Ahmet Altan, "Üslubunuzu beğenmedik, bize gerçekleri söyleyin" mesajı verdi.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan tepki
Tarafın son hafta içerisinde yaptığı haberlere karşı devlet kademesinden de tepkiler yükseldi. Başbakan Erdoğan'ın "Basının her şeyi eleştirmeye hakkı var ama arada aynaya bakarak kendine gelmeli. Bu türden haberler orduya değer kaybettiriyor" dedi.

Frankfurt'ta yaptığı açıklama Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, verilen mücadelenin psikolojik harp yönü de olduğunu söyledi. Gül, bu türden gizli belgelerin açığa çıkmasının moral bozucu olacağını belirtirken ''Hiç şakası yok, acımasız bir terörle büyük bir mücadele veriliyor. Bu mücadelede tabii şehitler de veriyoruz. Bu mücadelenin hangi zor şartlar altında yapıldığını da hepimizin görmesi gerekir'' dedi. Gül, şimdiye kadar çıkarılan belgelerde benzer bir açıklamada bulunmamıştı.

Bu tavır değişikliğinin, AKP ile ordu arasında Aktütün saldırısıyla bağlantılı bir anlaşma ya da çıkar örtüşmesi durumu olduğunu düşündürüyor.

Askeri savcılık Taraf'tan belgeleri istedi
Askeri savcılık, Taraf gazetesinden, Aktütün saldırısı sonrası gündemine taşıdığı belgelerin 3 gün içerisinde teslim edilmesini istedi. Savcılık, gönderilen faksta belgelerin gönderilmemesi halinde gazeteye baskın yapılarak belgelere zorla el konulacağını belirtti.

Askeri savcılık daha önce de Dağlıca baskınına dair Taraf'ta çıkan 'Genelkurmay'ın biçimlendirme planı' haberlerinin belgelerini istemiş, gazete de söz konusu belgeleri göndermişti.