Talat da istikrar korosuna katıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Türkiye ve Kıbrıs'ta "tek çaremiz AB" mesajını yinelerken, Türkiye'deki siyasi krize ilişkin sözleriyle "istikrar bozulursa hepimiz zarar görürüz" korosuna katılmış oldu.

soL (HABER MERKEZİ) KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün İstanbul'da DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük'ü ziyaret etti. Kıbrıs'ta önümüzdeki günlerde müzakerelere başlanacağını vurgulayan Talat ''Bu konuda Türkiye'nin bütün kurumlarının desteğine ihtiyacımız vardır'' dedi.

Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nde yaklaşık yarım saatlik bir görüşme yapan Talat ve Çelebi, daha sonra basın mensuplarına açıklama yaptılar. DİSK'in barışçıl bir çözüm için her zaman KKTC'yi desteklediğini vurgulayan Talat, hem teşekkür etmek, hem de desteklerinin devamını istemek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti.

"O zamanlar AB'ye girmek hayaldi"
Talat, "Yıllar önce DİSK'in Merter'deki merkezine de gelmiştim. Ama o günün koşulları farklıydı. O zaman Türkiye'nin AB'ye girmesi hayal gibi görünüyordu. Türkiye bugün çok farklı bir Türkiye... Sorunları olmasına rağmen AB'yle müzakere eden bir Türkiye... O zamanki dönemlerde Gümrük Birliği hedefi seslendiriliyordu. Kıbrıs da farklı koşullardaydı. Şu anda da Kıbrıs'ta bir müzakere süreci sözkonusu," dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı 1 Temmuz'da Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hritofyas ile bir araya gelinerek tam teşekküllü bir müzakere süreci için tarih belirlemeyi umduklarını söyledi. Talat, "Kıbrıs sorununu çözmek hem Kıbrıs insanı için, hem bölge için, ama bir o kadar da Türkiye'nin AB süreci için önemlidir diye düşünüyoruz. Herhangi bir art niyetimiz, gizli ajandamız yoktur" dedi.

"İstikrarsızlık çözümsüzlük yaratır"
Gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye'deki siyasi süreci değerlendiren Talat, Türkiye'de ortaya çıkabilecek bir istikrarsızlığın kendilerini her halükarda olumsuz etkileyeceğini söyledi. Talat "Ben, istikrarsızlık olmadan yaşanan sıkıntının bir an önce çözülmesini diliyorum. Çünkü unutmayın, dünyada kayıtsız şartsız bizi destekleyen tek ülke var. Dolayısıyla bu ülkede meydana gelebilecek bir zafiyet, bizi yarı yolda bırakma riskiyle karşı karşıya bırakır. Bundan endişe duyuyoruz" şeklinde konuştu.

"İngiltere bizi sırtımızdan vurdu"
"Türkiye dışında bizi en fazla destekleyebileceğini umduğunuz başka ülkelerin, zaman zaman ne kadar kötü, belden aşağı hareketler içine girdiklerini gördükçe, bunun önemini daha da anlıyoruz" diyen Talat, bu sözleriyle İngiltere'nin müzakere arifesinde Rum tarafı ile ortak mutabakat metni imzalamasını kastettiğini açıkladı. Talat'ın bu sözleri, Kıbrıs'ta çözümün yabancı ülkelerin insafına ve "iyi niyetine" bırakıldığını ortaya koydu.

Süleyman Çelebi ise, Kıbrıs konusunda Talat ve Türk tarafının iyi niyetli davrandığını, ancak AB'nin "çifte standartlı" yaklaşımları ile çözüm yolunu tıkadığını belirterek "Umarım bu sorun çözülecek" dedi.

Talat, İSO Başkanı Tanıl Küçük ile yaptıkları görüşmenin ardından ise, İSO'nun bize desteğinin devamı ihtiyacımızdır'' dedi. Talat, İSO'nun KKTC'ye barış konusunda desteğinin yanı sıra KKTC'li sanayicilerle ilişkileri bakımından da yapabilecekleri bulunduğunu, bu konuda da kendilerinin desteğini hep yanlarında bulmak istediklerini dile getirdi.