Tahliye kararı baki gerekçe değişti

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hurşit Tolon'un tahliye kararının arkasında durdu ancak tahliye gerekçesini değiştirdi. Mahkemenin son kararına göre Tolon "delil yetersizliğinden" değil "yaş ve sağlık durumu" nedeniyle serbest.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında 6 Şubat'ta verilen tahliye kararına itirazını reddetti. Mahkemenin itiraza karşı Tolon'un tahliye kararını teyid ederken tahliye gerekçesini değiştirmesi ise dikkat çekti.

Ergenekon soruşturması dolayısıyla 7 aydır tutuklu bulunan Hurşit Tolon geçtiğimiz hafta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında "kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması" nedeniyle tahliye edilmişti. Tahliye kararında Ergenekon savcıları tarafından Tolon hakkında yöneltilen suçlamalara delil olarak gösterilen "Ergenekon Lobi" belgesinin internette ve çeşitli basın kuruluşlarında yer aldığı ve belgenin fotokopisinin Hurşit Tolon'da bulunmasının tek başına delil niteliği taşımayacağı belirtilmişti.

Ergenekon savcılarının Tolon'un tahliye edilmesine itiraz ederek tahliye kararının kaldırılması ve yakalama emri çıkartılması talebini değerlendiren aynı mahkeme itirazı reddetti. Ancak mahkemenin ret gerekçesinde bu kez "Tolon'un suça ilişkin kuvvetli şüphesi ve tutuklama nedenlerinin devam ettiği, ancak yaşı ve sağlık durumu nedeniyle serbest kalması gerektiği" belirtildi.

Ayrıca son kararı veren mahkeme heyetinin 6 Şubat'ta Tolon'un tahliyesine karar veren hakimin esasa ilişkin gerekçesini eleştirdiği söyleniyor.

Şamil Tayyar bunu da bildi
Ergenekon operasyonu sürecinde pek çok gelişme önceden kendisine "malum olan" Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar mahkemenin tahliye gerekçesinin değişmesinden bir gün önce Ntv'de katıldığı Yazı İşleri programında Tolon hakkında verilen tahliye kararının "içine sinmediğini" ve kararı hukuken de doğru bulmadığını belirterek şöyle konuşmuştu: "Benim itirazım Tolon'un tahliyesine değil. Mahkeme bu şüphelinin geçmişte yaptığı işler ve görevi nedeniyle ve delil karartma ihtimalinin bulunmadığını varsayarak tahliye kararı verebilir. Ancak siz tahliye kararı verirken beraat gibi algılanabilecek, 'onunla ilgili delil yoktur' derseniz hiç irdelemediğiniz, binlerce sayfalık dokümanı incelemeden karar verirseniz, 'delil yoktur' derseniz, şüphe uyandırırsınız". Tayyar mahkeme için "keşke tahliyeyi delil yetersizliğinden yapmasaydı" demişti.

Levent Ersöz'ün tahliyesine red
Ergenekon soruşturması kapsamında aranırken Ankara'da bir hastanede yakalanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz için yapılan tahliye talebi mahkeme tarafından reddedildi.