Suriye'ye müdahale toplantısına Türkiye de katılmış

İngiltere’de Suriye konulu düzenlenen gizli toplantıya Türkiye’nin de katıldığı bildirildi. Toplantıda Suriyeli isyancılara askeri eğitim, hava ve deniz desteği sunmak üzere planları yapılırken, Türkiye’de muhaliflerin eğitimi için askeri kamplar kurulması konuşuldu.

İngiliz Independent gazetesi Londra’da İngiltere öncülüğüne içinde Türkiye’nin de yer aldığı Suriye konulu gizli bir toplantı düzenlendiğini yazdı. Toplantıda uluslar arası koalisyon tarafından muhaliflere askeri eğitim, hava ve deniz desteği verilmesi planları yapıldı.

Habere göre, İngiltere Genelkurmay Başkanın David Richards tarafından düzenlen gizli toplantıya Türkiye, Fransa, Ürdün Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden üst düzey askeri yetkilileri katıldı. Toplantının İngiltere Başbakanı David Cameron’un isteğiyle düzenlendiği bildirildi.

Toplantıda Esad rejimini yıkmaya dönük planlar konuşulurken, David Cameron’un rejimin yıkılması için daha fazlasının yapılması konusunda kararlı olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de askeri kamp kurulacak
İngiltere, Fransa ve ABD’nin muhaliflere yardım amaçlı bölgede asker bulundurmamak konusunda görüş birliğine vardıkları ifade edilirken, Türkiye’de muhaliflere yönelik eğitim kamplarının kurulması konuşuldu.

“Müdahale kaçınılmaz”
Independent’a konuşan İngiliz ve ABD’li yetkililer Suriye’ye müdahalenin kaçınılmaz olduğunu belirtirken, “Suriye’de akan kanın durması için Rusya’nın da yardımına gerek olacağını” söyledi.

Muhaliflere profesyonel destek
Üst düzey bir İngiliz yetkili ise, şu ana kadar Esad’ı devirmeye yönelik çabaların koordinasyonsuz bir şekilde yürüğünü ve artık bunun profesyonel bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Yetkili, Özgür Suriye Ordusu’nun eğitilmesi ve “gerektiğinde” muhaliflere hava ve deniz desteği sağlanması gerektiğini söyledi. Bu görevin riskler barındırdığını belirten yetkili, “ancak bunu gerçekleştirmek için yeterli güç var” dedi.

(soL- Dış Haberler)