Suriyelileri “ileri demokrasi” tehlikesi bekliyor!

Suriye’yi ziyaret eden Ahmet Davutoğlu, Beşar Esad ve Suriyeli yetkililere “Türkiye Demokrasi Tarihi” dersi vermiş.

AKP hükümetinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, beraberindeki heyetle birlikte Suriye’ye resmi bir ziyarette bulunuyor. Heyet, dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Hamas lideri Halid Meşal’la görüştü.

Radikal’in dönmeden önceki Maocu zamanlarında bu coğrafyanın gerilla hareketlerini pek bir destekleyen, sonranın Özal danışmanı, ABD yalakası yazarı Cengiz Çandar, “Oradaydım” diyerek iki heyet arasındaki üç saati aşan görüşmenin içeriğini açıkladı: Görüşmenin heyetler halinde ilk bölümünün beklenenden çok daha uzun sürmesinin sebebi, bir ‘Türkiye Demokrasi Tarihi Eğitim Semineri’ne dönüşmesinden ötürü.

Çandar’a göre Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan başlayarak tek parti dönemini, 1946’ya kadar geçen dönemini ve çok partili siyasi hayata nasıl geçildiğini ve onun aşamalarını, kendisini ilgiyle dinleyen ve sorular soran Suriyeli muhataplarına anlatmış.

AKP’nin Türkiye’de uyguladığı “ileri demokrasi”nin örnekleri düşünüldüğünde, insan Suriyeliler için kaygılanmadan edemiyor. Zira AKP Mısır’daki eylemleri desteklediği günlerde Ankara’da emekçiler, Kürt illerinde Kürtler kolluk kuvvetlerince şiddetle bastırılıyordu.

Çandar ve Davutoğlu’ndan müthiş çözümleme!
Cengiz Çandar, görüşmenin ardından Davutoğlu’yla Suriye’ye verilen “demokrasi dersi” konusunda laflamış. Çandar’a göre ya Suriye reform yapacak ve böylece “ağabeylik oynayan” Türkiye kazanacak, ya da bölge kanlı çatışmalara sürüklenecek.

Çandar, sayısız toplumsal faktörü hesaba kattığını ve ince detayları düşündüğünü gösterecek biçimde, bu iki olasılığın “yüzde elli-elli” olarak görüldüğünü yazdı. Çandar’a göre Ahmet Davutoğlu da böyle düşünüyormuş.

Fakat dünkü “demokrasi dersinden” sonra Davutoğlu’na göre oranlar değişmiş. Çandar şöyle yazdı: “Beşşar görüşmesinin ardından Davutoğlu’na oranlamada bir değişiklik olup olmadığını sordum. ‘İyimser ihtimale dair umutlarının çok arttığını’ söyledi.”

Ortadoğu'da yaşanan isyanların ardından rejimler, kapitalist sistemi ve neo-liberal ekonomiyi konsolide edecek şekilde reformlar çıkararak hareketleri büyük oranda kontrol altına almayı başardı. Suriye'de komünistler toplumsal tepkinin sebebinin "liberal ekonomik yasalar" olduğunu düşünüyor, fakat Türkiye'nin Suriye'nin son dönemde liberalizme doğru attığı adımlarda rol oynadığı da bir gerçek. AKP hükümetinin Suriye'ye vereceği akıl, liberal ekonomiyi daha da hâkim kılmak yönünde olacak.

(soL - Haber Merkezi)