Suriyeli Alevilerin İstanbul’da yaşam savaşı

İstanbul Şirinevler’de çadırda yaşam savaşı veren Suriyeli Aleviler, yaşadıkları zor koşulları soL’a anlattı. Çadırlarında ziyaret ettiğimiz Suriyelilerin çocuklarının ayaklarında ne çorap ne de ayakkabı var. Birçoğu ciddi hastalık tehlikeleriyle karşı karşıya.

Onur Şahin - soL
Memleketlerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin durumu giderek ağırlaşıyor. Ülkenin dört bir yanına dağılan Suriyelilerin bir bölümü buldukları düşük maaşlı işlerde çok kötü koşullarda çalışıyor, bir bölümü büyük kentlerin ana caddelerinde dileniyor, parklara kurdukları çadırlarda kalıyor. Suriyeli Aleviler ise, Alevi olmalarından kaynaklı olarak daha da zor koşullarda yaşam savaşı veriyor. İslamcı savaşçılara her türlü desteği veren AKP hükümeti, Alevi sığınmacılara yardım etmiyor.

İstanbul Şirinevler’de kurdukları çadırlarda yaşam savaşı veren ve Ekim ayında saldırıya uğrayan Suriyeli Türkmen Aleviler, ülkelerinden ayrılışlarını ve yaşadıkları büyük sıkıntıları soL’a anlattı.

‘Çocukların ne çorabı var, ne ayakkabısı’
Şirinevler’de çeşitli ev ve dükkanlarda kalan yaklaşık bin kişinin yanı sıra, Ulu Cami’nin çevresindeki parklarda kurulan çadırlarda çok sayıda Suriyeli kalıyor. Kış iyiden iyiye kendini hissettirirken, küçük çocukların ayaklarınde ne ayakkabı ne de çorap var. Bir çoğu düzenli besin alamıyor. Çocuğunu emziren bir annenin sütü gelmiyor. Hijyen koşulları ciddi hastalıklara neden olabilecek düzeyde. Camide, ücret karşılığı temizlik ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Kötü koşullar nedeniyle bir çocuğun 14 gündür Bakırköy Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda olduğunu öğreniyoruz. Bir çoğunun üzerinde yaralar oluşmuş durumda.

4 buçuk aydır İstanbul’da olduklarını söylüyorlar. Çoğu Kilis üzerinden İstanbul’a gelmiş.

‘Erdoğan Amerika’nın oyununa geldi’
Ekrem, Halep’te yaşayan 3 çocuk babası bir elektirik işçisi. Savaşın Halep’e sıçramasından sonra can güvenliği tehlikede olduğu için ailesiyle birlikte kaçmak zorunda kalmış. Ekrem’in eşi şu an 2 aylık hamile. Kamplara neden gitmediklerini soruyoruz, “Bizimkilerin hiçbiri onların yanına gitmez. Hepsi silahlı” diyor. 1 sene 7 aydır Türkiye’de. “Bizi savaşmaya zorluyorlardı. Camiden çıkanların ellerinde silahlar vardı. Biz kiminle savaşacağız. Suriye’ye gelen insanları biz hayatımızda görmedik. Muhalif olanların çoğu para için yaptı bu işi. İşsiz insanları parayla satın aldılar. Yoksa insan memleketini satar mı?” diyen Ekrem, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’a da şöyle sesleniyor: “Erdoğan hep Amerika’nın oyununa geldi. Önce vizeleri kaldırdık sonra düşman olduk.”

Saldırganlara 
göz yummuş
Şirinevler’de yaşayan yurttaşlar, Suriyelilere yardımcı olmaya çalışıyor. soL’a bilgi veren bir esnaf, “Burada fuhuş yapıyorlar. Bunlar burada çadırlarda karılarını pazarlıyorlar”, “mahallemiz kirletiyorlar” diyerek halkın galeyana getirilmeye çalışıldığını ve Ekim ayındaki saldırının bu şekilde tezgahlandığını söylüyor. Saldırı üzerine aradıkları polis “biz o bölgeye bakmıyoruz” yanıtını vermiş.

Polisin bugün çadırlara müdahale edeceği ve çadırlarından da olabileceklerini dile getiriyor Suriyeliler.

Durumdan haberdar olan Küçükçekmece, Bakırköy ve İkitellili soL okurları, Suriyeliler için yardım kampanyası başlattı. SoL’un sağlık haberlerini de hazırlayan Halkın Doktorları, bölgede sağlık taraması yapacak ve soL okurlarının topladığı yardımlar Çarşamba günü Suriyelilere verilecek.

Suriyelilerin acil ihtiyaç malzemeleri şöyle: Çocuk bezi, çocuk maması, hijyen malzemeleri, çocuk ayakkabısı. Yardım etmek isteyenler 0538 859 15 23 numaralı telefonu arayabilir.