Suriye'den sert cevap: ‘AKP'ye iktidarı bırakmasını tavsiye ediyoruz’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun "Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El Şara liderliğinde bir geçiş hükümeti oluşturulması" önerisine Suriye’den çok sert bir yanıt geldi. Davutoğlu’nun sözleri “siyasi ve diplomatik bir kafa karışıklığı ve gaf” olarak nitelendirilirken, AKP'ye iktidarı bırakması önerildi.

Suriye Enformasyon Bakanı Umran El Zuabi, bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun "Suriye Devlet Başkanı Faruk El Şara liderliğinde bir geçiş hükümeti oluşturulması" yönündeki açıklamalarına çok sert bir yanıt verdi.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Enformasyon Bakanı, Davutoğlu’nun açıklamalarının, artık kimseden saklı olmayan Türkiye politikası ve diplomasisindeki “çırpınma ve paniği” yansıttığını belirti.

“AKP istifa etsin”
Enformasyon Bakanı Zaubi açıklamasında, AKP’nin “yeni Osmanlıcı” dış politikasına göndermede bulunarak "Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu olmadığını, Türkiye Dışişleri Bakanlığının da Şam, Mekke, Kahire ve Kudüs’te valilerini atayan bir kurum olmadığını" söyledi.

AKP’ye, iktidarı Türkiye halkının kabul edebileceği kişilere bırakmasını tavsiye eden Zaubi, AKP’nin görevi bırakmasıyla “Türk halkının gerçek çıkarlarının sağlanmış olacağını” ifade etti.

Zoubi, Türkiye hükümetinin, "kardeş Türk halkının çıkarlarını ve geleceğini baltalamaya son vermesi gereğinin" altını çizdiği açıklamasında, bu hükümetin gölgesinde Türkiye'nin niteliksel ağırlığının büyük derecede düştüğüne dikkat çekti.

"Suriye terörle karşı karşıyadır"
Öte yandan Enformasyon Bakanı Zaubi, Şam Otelinde “Kanun ve Politika Arasında Uluslararası Terör” başlığı altında düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, Suriye'nin herkesten önce direniş ve terör arasında fark gözetilmesi konusunda yaptığı çağrıya dikkat çekti.

Amerika ve Batı'nın işgalci İsrail ile direk bağlantıları olması ve onu her zaman savunmaları nedeniyle Suriye'nin bu çağrısına sürekli olarak olumsuz cevap verdiklerine işaret eden Zaubi, bunların Filistin, Lübnan, Irak ve başka yerlerde meşru direnişi terör sayma ve İsrail'i savunma özeninde olduklarını belirtti.

Suriye’de yaşananlarla ilgili olarak, Zaubi, “Suriye'nin hırçın bir terör saldırısına maruz kaldığı ve bu terörün krizin ilk gününden günümüze dek birbiri ardına belirtilerinin netleştiğine” dikkat çekti.

Zaubi, “devrim yaptıklarını iddia edenlerin ilk günden beri düşünce ve vizyonları gasp ederek tehditle kara bir liste hazırladıklarına” işaret ederken, “bu terör güçlerinin arkasında muhtelif ajandalar taşıyan dış güçlerin bulunduğunun herkes tarafından netlik kazandığını” söyledi. Zaubi, dış güçlerin yurtiçindeki faktörleri kullandıklarını ve "Suriye krizinin yöneticileri" haline geldiklerini söyledi.

Enformasyon Bakanı Zaubi, Suriye krizine ilişkin bir çok gerçeğin deşifre olduğunu belirtirken, ülkede yaşananların uluslararası düzeyde olduğunu ve uluslararası ajandaların müdahil olduğunu ifade etti.

“Diyaloga hazırız”
Devlet ve yönetimin, "Suriyeli sosyal ve politik güçler"den başka kimsenin yer almayacağı ulusal bir diyaloğa hazır olduğunu ifade eden Zaubi, dış müdahaleyi reddeden, terörü kınayan, Suriyelilerin birlik beraberliğini savunan, ulusal uzlaşma ve toprak bütünlüğünü vurgulayan ve ulusal yüksek çıkarları koruyan bir diyalogdan söz edildiğini belirtti.

Zaubi, ulusalcı güç ve partilerin dış planlara karşı mücadelede üstlerine düşen misyon ve sorumluluğu üstlenmeleri gereğine dikkat çekerek, mekanizması, içeriği, değerleri, verileri ve her şeyiyle tam bir imtiyazla Suriyeli olan ulusal bir proje başlatmanın önemini vurguladı.