Suriye: 'Türkiye fabrikalarımızı yağmalıyor'

Suriye hükümeti Türkiye'nin, Halep'teki birçok fabrikanın muhaliflerce yağmalanmasında ve buradaki mal ve teçhizatların Türkiye'ye taşınmasında rol aldığını iddia etti.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi Başkanı ve BM genel sekreterine, silahlı muhalif grupların AKP hükümetinin bilgisi dahilinde Halep kentindeki birçok fabrikayı yağmalayıp mal ve teçhizatlarını Türkiye’ye naklettiklerini anlatan iki mektup gönderdi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın da bir nüshasını aldığı mektupta, Bakanlık, fabrikaların yağmalanmasında Türkiye'nin oynadığı rolü Suriye halkını hedef alan bir “korsanlık eylemi” olarak nitelendirdi.

Olayın, Türkiye'nin Suriye krizinde yıkıcı bir rol aldığı ve Suriye halkına yönelik kötü niyetleri gözler önüne serdiği ifade edilen mektupta, AKP hükümetinin Suriye halkını önemsediği yönündeki iddiaların “yalan” olduğu belirtildi.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı'nın ilettiği mektupta, “iyi komşuluk ve ülkelerin içişlerine müdahale edilmemesi ilkelerinin açıkça ihlali anlamına gelen söz konusu ahlak dışı uygulamaların, Suriye halkını ekonomik ve ticari zarara uğrattığı ve uluslararası tepkiyi gerektiren bu eylemlerin doğrudan sınır yoluyla işlenen bir korsanlık eylemi olduğu” ifade edildi.

Mektupta, Güvenlik Konseyi ve BM genel sekreterinden söz konusu “sabotaj ve terör eylemlerinin” açık bir şekilde kınayan kararların çıkarılması talep edilirken, uluslararası kanunlar gereğince gasp edilen malların sahiplerine geri iadesi ve zarar görenlere tazminat ödenmesi için Türkiye hükümeti hakkında yasal işlemlerin başlatılması konusunda çağrı yapıldı.

(soL- Dış Haberler)