Şura sessiz geçti

Dün yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısında iki askerin ihraç edildiği bildirildi. Toplantı, geçen şuralara kıyasla sessiz geçti.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, dün Genel Kurmay Başkanlığı karargahında, Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında yapıldı. Alınan kararlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunuldu.

Genel Kurmay Başkanlığı, sitesinde yaptığı açıklama ile, toplantıda, son dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı yürütülen "asimetrik psikolojik harekat" konusunda bilgi verildiğini ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin harbe hazırlık durumunun incelenerek, bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılamak için alınan tedbirlerin görüşüldüğünü duyurdu.

İki asker ihraç edildi
Ayrıca Genel Kurmay Başkanlığı, yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin temel yapısını ve disiplinini bozacak şekilde, irticai tutum ve davranışları tespit edilen 2 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırılmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir." dedi.

Bir süredir “suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan tutuklu bulunan Kıdemli Albay Aydın Yeşil, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin onayı ile meslekten ihraç edildiği de basına yansıdı. Bir dönem Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’nden de sorumlu olan Bursa eski İl Alay Komutanı Kıdemli Albay Aydın Yeşil, halen tutuklu bulunuyor.Yeşil'in ihracının Şura kararlarıyla birlikte duyurulacağı söyleniyordu. Ancak ihraç edilen iki personelden birinin Yeşil olup olmadığı açıklanmadı.

Şurada, halen Ergenekon davası kapsamında tutuklanan veya tutuksuz olarak yargılanan askeri personelin durumlarının da görüşüldüğü söyleniyor ancak Genel Kurmay bu konuda açıklama yapmadı.

Dün gerçekleştirilen olağan YAŞ toplantısı, Kurban Bayramı tatili nedeniyle 1 Aralık’tan 4 Aralık 2009 tarihine ertelenmişti.

Yüksek Askeri Şura nedir?
Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 17/07/1972 tarihinde kabul edilen 1612 numaralı kanunla kurulmuş olup, yılda iki kez, teamülen Ağustos ve Kasım aylarında toplanıyor. Şura, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup albayların general ya da amiralliğe terfileri ile bir üst rütbeye terfi edecek general ve amirallerin durumlarını görüşüyor. Şura'da ayrıca, çeşitli nedenlerden dolayı TSK'dan ihraç edilecek personel için de karar veriliyor.

Başbakan'ın başkanlık ettiği Yüksek Askeri Şura'ya, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile TSK'ya mensup tüm Orgeneral/Oramiral rütbesindeki komutanlar katılıyor.

Yüksek Askeri Şura kararları, yargı denetiminden muaf tutuluyor.

Geçmiş Şura'larda neler yaşandı?
Bu yılki YAŞ toplantıları geçtiğimiz yıllara oranla sönük geçti. 2007 yılında, Erdoğan ve Büyükanıt'ın Dolmabahçe görüşmesiyle başlayan ve Ergenekon ile devam eden süreçte, TSK'nın AKP Hükümetiyle büyük bir uyum içinde olması sebebiyle özellikle irticai faaliyet nedeniyle çok sayıda ihraç gerçekleştirilmeyeceği tahmin ediliyordu.

Önceki dönemlere bakıldığında TSK'dan ihraç edilen personel sayısı bu Şura'ya kıyasla bir hayli fazla.

Örnek vermek gerekirse, 1996-97-98'i kapsayan 28 Şubat döneminde, TSK'dan 171 kişi ihraç edildi. AKP iktidarının ilk yılında, 2002 yılı Yüksek Askeri Şûra kararıyla 46 personelinin TSK ile ilişiği kesilmişti. Hilmi Özkök Genel Kurmay Başkanı iken, 2005 yılında ise bu sayı 4 olarak açıklandı.

Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı atandığı 2006 yılındaki ilk YAŞ`ta ise rekor ihraç kararı çıktı. 2`si irticai faaliyetler, 35`i de disiplinsizlikten toplam 37 subay-astsubay ordudan ihraç edildi. Erdoğan ve Vecdi Gönül tüm ihraçlar için şerh hakkını kullandı.

2007'de ise, ''TSK'nın itibarını sarsacak şekilde disiplin bozucu hareketlerde bulunmaktan'' 13, ''irticai tutum ve davranışları'' nedeniyle 10 personelin TSK'dan ihracına karar verildi.

2008 ise, YAŞ'da ihraç kararının olmadığı bir yıl olarak tarihe geçti.

Son Şura ise 2009 Ağustosu'nun ilk günlerinde yapılmış ve 4 Ağustos'ta kamuoyuna duyurulan kararlarda üç askerin ihraç edileceği açıklanmıştı.

(soL - Haber Merkezi)