SP kongresi mahkemelik oldu

Saadet Partisi’nin olaylı geçen ve Erbakan’ın listesinin yenilgisiyle sonuçlanan kongresi mahkemelik oldu.

Saadet Partisi’nin geçtiğimiz haftasonu yapılan ve partililerin yumruklaşmalarına sahne olan 4. Olağan Kongresi’nin iptali için Oğuzhan Asıltürk tarafından 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açıldı.

Kongrede Necmettin Erbakan son anda alternatif liste çıkarmış, ancak kavgalı geçen kongrede Erbakan destekçileri salondan çıkınca Numan Kurtulmuş başkanlığa seçilmişti. Kongreden çıkan bu sonuç, “Saadet Partisi içindeki AKP’ciler kazandı” şeklinde yorumlanmıştı.

Kongrenin ardından Numan Kurtulmuş Başbakan Erdoğan’la görüşerek “referandumda işbirliği” mesajı vermiş, Erbakan’ın kurmaylarından Şevket Kazan ise olağanüstü kongre çağrısında bulunmuştu.

Partinin hiçbir zaman bölünmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Kazan, ortaya çıkan kötü tablonun gerçekleşecek olağanüstü bir kongreyle aşılacağını ifade ederek, "Mevcut yönetim yaptığı hatayı yenilenecek bir kongre ile düzeltmelidir. Hata düzeltilmeli ve özür dilenecek bir kongre yapılmalıdır." demişti.

Kongre için gerekli imzalar toplandı
Saadet Partisi’nin olağanüstü kongreye gitmesi için kongre üyelerinin beşte birine tekabül eden 250 delegeden imza alınması gerekiyor. Bu sayıda kişinin şimdiden olağanüstü genel kurul için imza verdiği belirtiliyor.

Ortak aday için mi çalışacaklar?
İslamcı basındaki iddialara göre Erbakancılar, öncelikle Kurtulmuş’la görüşüp uzlaşma arayacaklar. İddialara göre üzerinde ortaklaşılabilecek isim olarak, Recai Kutan döneminde de Numan Kurtulmuş’a karşı adı geçen ve son kongrede tasfiye edilen isimler arasında olan Mete Gündoğan’ın adı konuşuluyor. Gündoğan, Necmettin Erbakan'ın Başbakanlığını yaptığı 54. Hükümette Başbakanlık Başmüşavirliği yaptı.

Oğul Erbakan’dan açıklamalar
Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan, Akşam gazetesinde bu sabah yayınlanan röportajında “Numan Bey gidecek” demişti. Ancak oğul Erbakan, gün içinde yaptığı açıklamada bu sözleri inkar ederken “Numan Bey gidecek demedim. Buna karar verecek ben değilim. Bu takdir parti ve organlarınındır. Akşam gazetesinde çıkan haberde söz konusu cümleler bana ait değil. Babamdan beslendi de demedim, böyle sözlerim olmadı” dedi.

Partiden açıklama: Kırgınlık olmasın
Bugün Saadet Partisi genel merkezi de yazılı bir açıklama yaparak olağanüstü kongre için imza toplanmasının partiye zarar vereceği savunuldu ve şunlar söylendi: “Girişimin, ilave kırgınlık, küskünlük ve bölünmelere neden olacağından endişe etmekteyiz. Bu da, davamıza önemli ölçüde zarar verecektir. Bu kongreyle bütün teşkilat mensuplarımız ileriye bakmalı, ilk seçimlerde Meclis'e girecek, iktidara getirecek şekilde oluşan ivmenin artırılması ve hızlandırılması gayretlerinin içinde olmalıdır.”

(soL - Haber Merkezi)