Somali'ye islamcı büyükelçi

Türkiye, Somali'ye ilk büyükelçisini atadı. Fakat atanan isim, ne büyükelçi, ne de diplomat. Cemalettin Kani Torun, Gülen cemaatinin son yıllarda artan Afrika "hizmetlerinin" bir parçası olan "Yeryüzü Doktorları" isimli örgütün İngiltere ayağının yönetim kurulu başkanı!

Türkiye'nin, iktidarı ve muhalefeti ile "yardım" için çeşitli gösteriler yaptığı Somali'ye gönderdiği büyükelçinin kimliği kafaları karıştırdı. Hatırlanacağı üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ağustos ayında Somali’ye yaptığı ziyaret sırasında Türk Büyükelçiliği açılacağını ilan etmişti. Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'nin Somali Büyükelçisi olarak atanan Cemalettin Kani Torun, bir doktor. Torun aynı zamanda, "Yeryüzü Doktorları" olarak bilinen İslamcı bir uluslararası yardım kuruluşunun İngiltere Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı. Torun'un İngiltere'de yaşadığı ve son 10 yıldır doktorluk da yapmadığı, yalnızca "hayır işleri" ile ilgilendiği belirtiliyor.

'Afrika seferi'nin bir parçası mı?
Yeryüzü Doktorları (YD) isimli kuruluş hakkındaki bazı bilgilere, Somali'ye yardım çağrılarıyla ilgili yaptığımız bir soL haberinde değinmiştik. YD, İngiltere menşeili bir örgüt olsa da, 2004 yılında Türkiye ayağı da kuruluyor ve yardım edilen ülkeler göz önüne alınırsa, yapılan yardımların bir hayli "işlevli" olduğu anlaşılıyor: Sudan, Inguşetya, Kongo, Filistin, Sierra Leone, Gana, Hindistan, Kenya, Bangladeş, Nijer, Sri Lanka, Bosna, Irak, Kosova, Guatemala, Makedonya, Endonezya, Lübnan, Afganistan ve Pakistan.

Kurumun Türkiye ayağının başkanlığını, geçtiğimiz günlerde, “Müslüman olmayanlara getto kurma” çağrısında bulunan Hayreddin Karaman’ın oğlu İhsan Karaman yapıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen seneki Kongo ziyareti sırasında Yeryüzü Doktorları Kongo temsilcisi Jibrill Kasongo'yu kabul ederek, yaklaşık 1 saat boyunca örgütün Kongo faaliyetleri hakkında bilgi almıştı. Örgütün hem devlet ile hem de cemaat ile yakın temasta olduğu anlaşılıyor.

(soL - Haber Merkezi)