soL'un Gülen okulları dosyası

Fethullah Gülen cemaati, tüm dünyada geniş bir okul ağına sahip. Cemaat, ABD’de de 130’dan fazla okulu yönetiyor.

Bu okullar, ABD’de uzun zamandır ülke çapında bir soruşturmanın hedefinde. Soruşturma birkaç ay önce basına yansımış olmasına rağmen, ABD basını konuya pek az ilgi gösterdi.

Türkiye’de ise konu neredeyse hiç ele alınmadı. ANKA’nın Philadelphia Inquirer gazetesinin ayrıntılı haberini oldukça kısaltarak aktardığı haberi birkaç gazetede çıktı. Bunun dışında Türk medyasına bu önemli olayda büyük bir sessizlik hâkim.

soL ise ısrarla konunun üzerine gitti. soL’un haber kaynağı, cemaatin okullarının “kazığını yemiş”, bu okulların ve cemaatin gerçek yüzünü gördükten sonra bunu kamuoyuyla paylaşmaya karar vermiş eski öğretmenler, veliler, öğrenciler ve eğitim emekçileri, aktivistler...

Olay büyük, çünkü cemaat ABD’deki bu okullardan her sene milyonlarca dolar gelir, ve önemli bir prestij ve ilişki ağı sağlıyor.

Soruşturma, ayrıntıları basına yansıdığı kadarıyla dahi, cemaatin okullarının aleyhine sonuçlanması kesin görünüyor. Ancak anlaşılan o ki, cemaate karşı ABD’de yerelliklerde büyük bir tepki doğmasına ve bunun çok haklı sebepleri olmasına rağmen, cemaati yukarılarda birileri koruyor. Dolayısıyla soruşturmanın akıbetini kanıtlar değil, ABD yönetiminin siyasi hesapları belirleyecek – tıpkı 2007’de Gülen’e ABD mahkemelerinin aksi yöndeki kararına rağmen CIA baskısıyla oturma izni verilmesi gibi.

Gülen’in yurtdışındaki okullarına dair yakın zamanda yaptığımız haberleri bu dosyada topladık – haberlerin devamının geleceğinin de altını çizerek...

(soL)