Sincan haberlerinde frene bastılar

Zaman gazetesinden Ekrem Dumanlı bugünkü köşe yazısında Sincan'da yaşananların Türkiye'de kamuoyuna sunuluş biçimi ile ilgili olarak medyayı uyardı.

soL (HABER MERKEZİ) Zaman gazetesi Sincan'da yaşanan olaylarda ayrıntıların ortaya çıkması sonucunda, Türkiye-Çin ilişkilerinde de "hassas" davranarak medyada çıkan haberler için uyarı yapmaya başladı.

Dumanlı köşe yazısında, hükümetin gerekli tepkiyi gösterdiklerini "hatırlatarak", medyaya yansıyan haberlere tepki gösterdi. Dumanlı yazısında gazetecilere seslenerek, meseleyi sadece duygulara hitap edecek bir şekilde kamuoyuna taşımak mı daha isabetli yoksa daha makul ve analiz ağırlıklı yayınlarla sorunun çözümüne katkı sağlamak mı? Türk kamuoyunu büyük bir umutsuzluğa sevk edecek kadar konuyu çaresizlik içinde aktarmanın yayıncılara sağladığı geçici bir popülarite olsa bile bazı sakıncaları da var. Sonuçta Türkiye, bütün köprüleri yıkarak meseleye yaklaşamaz. Diyelim ki olaylara Çin ile bağlarını tamamen koparacak şekilde yaklaştı ve bu ülke ile çok ciddi ve geriye dönülmez bir diplomatik krizin içine girdi bu tavrın Uygur Türklerine faydası mı olur, zararı mı? Çin'le ilişkileri devam eden Türkiye, soruna çözüm bulabilmek için daha etkin çalışmalar yapabilir. Medyanın da bu gerçeği doğru okuması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin dış ilişkilerde artık daha "uyumlu" olduğunu ve bölgesel rollere hazırlandığı vurgusunu yapan Dumanlı, Sincan'da yaşananlara verilen tepkilerin bu imajı zedelememesi gerektiğini vurgularken, "Uygur bölgesinde yaşananları, diğer bölgelerde yaşanan ve daha etkin rol oynadığımız hadiselerle bire bir kıyaslamak yanlış olur. İsrail'in yaptığı yanlışlar üzerine 'one minute' deme şansınız daha kolaydır mesela. Çünkü İsrail size çok yakın bir coğrafyada yaşıyor ve pek çok alanda ortak çalışmanın avantajını taşıyorsunuz. İsrail'in komşusu bazı ülkelerle sizin çok yakın bir temasınızın olduğunu da cümle alem biliyor. Çin, kapalı bir rejimle yönetiliyor ve etki alanınız sanıldığı kadar geniş değil. Buna rağmen yapılacak işler var. Ancak o işlerin doğru yapılabilmesi için soğukkanlı ve akılcı bir yolun tercih edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Devlete hata yaptırırsınız
Dış politikanın bir vizyon ölçümü olduğunu savunan Dumanlı, 'Devlet, hesap kitap yapsın basın halkın hissiyatına uygun heyecanlı yayınlar yapabilir' dememek lazım. Çünkü uluslararası dengeleri göz ardı eder, politik gerçeklikten uzaklaşır ve dış haberciliği sadece 'vatandaşı gaza getirme' operasyonu olarak görürseniz, devletinize de hata yaptırmış olursunuz" dedi.