Sınav skandalı büyüyor: KPSS'de hile iddiaları!

Bugün ilk kısmı gerçekleştirilen KPSS sınavı, hile iddialarıyla gündeme geldi. Sınava girenler tarafından doğrulanan birçok iddia, "yine mi sınav yolsuzluğu" dedirtiyor.

Güncelleme: 22:25
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, KPSS soruları iddialarına ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayarak, yeni bir sınav skandalı ile karşı karşıya olunduğunu duyurdu.

Güncelleme: 21:25
ÖSYM sınav sorularının çalındığı iddialarına ilişkin ilk açıklamasını yaptı. ÖSYM "İnternet sitelerine sızan sorular bazı adayların hafızlarında tutukları soruların servis edilmesiyle yayınlanmıştır" şeklinde bir açıklama yayınladı.


Bugün gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın ilk kısmına dair internet üzerinden paylaşılan çeşitli belgeler hile iddialarını gündeme getirdi. DİHA tarafından ileri sürülen iddiaya göre, bugün sınavda çıkmış olan sorular, daha önceden çeşitli dershanelerde test sınavı olarak sorulmuş sorulardan oluşuyor.

DİHA, iddialarını kanıtlamak için çeşitli fotoğraflar yayınladı. Yayınlanan fotoğraflarda, bir sınav kağıdı görülüyor. Fakat bu sınav kağıdının bugün adaylara verilen soru kitapçığı olmadığı belli oluyor. Çünkü sınavda dağıtılan soru kitapçığı iki sütundan oluşurken, fotoğrafları yayınlanan belge tek sütundan oluşuyor. Üstelik fotoğraflarda net biçimde görüldüğü üzere, belgenin sol üst köşesinde bir tel zımba görülüyor. Bunun da ÖSYM tarafından dağıtılan soru kitapçığında olmasının mümkün olmadığı biliniyor. Yayınlanan belge ve ÖSYM tarafından dağıtılan soru kitapçıkları arasındaki tek ortak nokta ise, soruların aynı olması. Fotoğrafları gören birçok aday, aynı soruların sınavda çıktığını, kendileri tarafından cevaplandığını belirtiyor.

Bu durumda, fotoğraflanmış olan soru kağıtlarının bir dershane tarafından öğrencilerine dağıtıldığı ve aynı soruların bugünkü KPSS soru kitapçığında da yer aldığı iddiaları güçlenmiş oluyor. İddialar, doğal olarak, akla yeni bir sınav yolsuzluğu ihtimalini getiriyor.

İkinci bir iddia ise, sınavın bitmesinden çok kısa bir süre sonra, Genel Kültür Bölümü sorularının internet üzerinden yayınlanmasına dair. Beyazkalem Yayınları tarafından hazırlanan PDF dosyasının internete verilmesi, bu kuruluşun sorulara nasıl bu kadar hızlı biçimde ulaştığı konusunda kuşku yarattı. Adaylar, Beyazkalem tarafından yayınlanan soruların bugün sınavda birebir sorulduğunu iddia ediyorlar. Oysa ÖSYM, soruları Pazartesi günü açıklayacağını duyurmuştu. Yaşanan olaylardan sonra ise, ÖSYM tarafından sınav sorularının yayınlandığına dair bir açıklama gelmedi. Dolayısıyla, ÖSYM'den önce sınav sorularını yayınlayabilen kuruluşun, sınavdan önce sorulara ulaşmış olması ihtimali güç kazanmış oldu.

Yetkili kurumlar tarafından, olayla ilgili herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.

soL - Haber Merkezi