Şimdi de "kadın açılımı"

Kürt, Alevi, Roman derken açılımda sıra "kadına" da geldi. AKP Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, kadınlarla ilgili bir çalıştay hazırlığı içinde olduklarını söyleyerek yeni açılımın sinyallerini verdi.

AKP Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep milletvekili Fatma Şahin, Gaziantep'te kadın gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, 8 Mart Kadınlar Günü öncesinde istihdam, eşitlik, şiddet ve eğitim başlıklarının ele alındığı bir çalıştay hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

Kurtuluş Savaşıyla birlikte kadının her alanda var olduğunu, ancak hep işin mutfağında görev yaptığını anlatan Şahin, İspanya'da 1983'de kadının, eşinden izin almadan çalışamadığını ve şu an İspanya'da gelinen noktada kadının çalışma hayatında yüzde 40'ları yakaladığını örnek göstererek ''Bizim kadının siyasette temsil edilmesiyle ilgili geldiğimiz nokta ilk kez AKP'yle beraber yüzde 4,5'dan yüzde 9 oldu. Ama, bir cinsin bir yerde temsil edilmesi için en az yüzde 30 olması lazım. Neden bunu başaramamışız, parlamentoyu besleyen damarları çözememişiz? Kadın sivil toplum örgütleri güçlü bir şekilde kendini var etmeye çalışmış, çok tarafsız ve bağımsız olamamış. Biraz ideolojik kalmış, yani kadın sorunlarını kendinin sorunları gibi algılamamış. Kadın meselesinde partiler üstü düşünebilmek gerekir. Bunu daha başaramadık. Yani parlamentoda başaramadık, parlamentoda kadın milletvekilleriyle bir araya geldiğimiz zaman beş dakika sonra çatışmaya başlıyoruz " dedi.

Kadınlar örgütlü davranamıyor
Kadınların kırılgan olmalarından dem vuran Şahin, "Ortak alan geliştirme kültürümüz yok. Çok bireyseliz, takım ruhu oynayamıyoruz, çabuk küsüyoruz ve çok kırılganız. Ama erkeklere bakıyorsunuz, aynen bir takım ruhuyla hareket ediyorlar. Beraber bu sorunu aşmanın farkına varacağız. Gelişen dünya düzeninde kadınsız olamayacağını erkeklerin anlamaları, bizim de bunu anlatmamız gerekiyor. Hem kariyer yapıp, hem bebek yapabilmeyi başarmamız lazım. Bizim kendini çok iyi yetiştirmiş kadınlarımız var. Örgütlü hareketi ben destekliyorum ancak, talep az geliyor'' dedi.

Kadınların örgütlü davranamadığını öne süren Şahin'in, günlerdir mücadele eden kadın Tekel işçilerinden haberi olmadığı anlaşılıyor.

Kadın Çalıştayı yolda
"Cumhuriyet'in 100. yılında AB'ye girmiş bir Türkiye istiyoruz'' diyen Şahin, bu hedefe ulaşmak için de 2010 yılında yapılacak çalışmaların çok önemli olduğunu vurguladı. AKP Genel Merkez Kadın Kolları olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi bir çalıştay hazırladıklarını ifade eden Şahin, ''İstihdam, eşitlik, şiddet ve eğitim ana başlıklarının olduğu bir çalıştay hazırlıyoruz. Şiddetle ilgili sorunu çözen ülkelerin modellerini güncelleyeceğiz. Ne yapmamız gerektiğini çıkartıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a rapor olarak sunacağız. Çünkü 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nı 2002'de söyledik, şimdi yeni bir şeyler söylememiz lazım. Bu çalıştayın sonunda bir eylem planı oluşturacağız ve hangi bakanlığa nasıl bir organizasyon düşüyor bunun çalışmasını yapacağız'' dedi.

Kadın sorunları ile ilgili tespit raporlarının, kadınlara en az üç çocuk yapmalarını öğütleyen Başbakan Erdoğan'a sunulacak olması da bir hayli ironik.

(soL - Haber Merkezi)