SGK’da yeni başkan eski gümrük müsteşarı

Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan kararla SGK Başkanlığı’na getirilen eski gümrük müsteşarı Mehmet Emin Zararsız teftiş kurullarının kapatılması çabasıyla tanınıyor.

Uzun süredir Fatih Acar’ın vekaleten sürdürdüğü Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na Mehmet Emin Zararsız atandı. Daha önce DPT müsteşar yardımcılığı, Başbakanlık müsteşar yardımcılığı ve gümrük müsteşarlığı yapan Zararsız, kamu yönetimi reformunun hararetli savunucularından.

Zararsız geçen yıl gümrük müsteşarlığı yaptığı sırada teftiş kurullarının kapatılmasını öngören yasa değişikliği konusundaki toplantıda Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ’la tartışmasıyla gündeme gelmiş ve karşılıklı tutulan tutanaklarla toplantıyı terk eden Demirağ kısa süre sonra görevden alınmıştı.

18 milyar dolarlık kaçakçılığı ortaya çıkaran Teftiş Kurulu’nu kapatmak ile suçlanan yeni SGK Başkanı Zararsız’ın yaşadığı tartışma, 2 Şubat 2008’de Sabah gazetesi Ankara temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun köşesine şu şekilde yansımıştı:

Konuşmayın, susun, dışarı çıkın

- Demirağ: 150 yıllık geçmişi olan bir kurumu nasıl kapatırsınız?

- Zararsız
: Lütfen susun!

- Demirağ
: Başbakanlık’tan aldığınız talimatla mı bu tasarıyı hazırladınız?

- Zararsız
: Hayır, ben hazırladım.

- Demirağ
: Bu yaptığınız yanlış. Hükümet programında yolsuzlukla mücadele edilmesi öngörülürken teftiş kurulunu kapatmanız doğru değil.

- Zararsız
: Konuşmayın, çıkın dışarı!

- Demirağ: Hayır, çıkmayacağım. 18 milyar dolarlık kaçakçılığı ortaya çıkaran bir kurumu kapatamazsınız. Bu düzenleme karanlık emelleri olanlara yarar.

- Zararsız: Ne biçim konuşuyorsunuz?

- Demirağ: 60 yaşındayım, 32 yıllık devlet memuruyum. Nasıl konuşacağımı bilirim.

- Zararsız: Lütfen çıkın!

- Demirağ
: Size Anayasa’yı hatırlatıyor, yaptığınızın doğru olmadığını söylüyorum.”

soL - Haber Merkezi