Şener'in "yeni" partisi yolda

Uzun bir süredir "Yeni Oluşum Hareketi" adıyla parti kurma çalışması yürüten ve etkili bir çıkış yapmak için uygun zamanı kollayan Abdüllatif Şener'in de nihayet bir partisi oluyor... Kuruluş dilekçesinin önümüzdeki pazartesi günü İçişleri Bakanlığı'na verilmesinin ardından siyasi çalışmalarına başlayacak yeni partinin AKP'ye karşı "etkili bir muhalefet"…

soL (HABER MERKEZİ) Temeli 2008 yılının Temmuz ayında AKP'den istifa etmeden önce atılan, yaklaşık bir buçuk yıldır da Yeni Oluşum Hareketi adıyla anılan parti kurma çalışmalarını sonuçlandıran eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, partinin kuruluş dilekçesini 25 Mayıs Pazartesi günü İçişleri Bakanlığı'na vereceği, ardından da partisinin ismi, amblemi ve kurucularını açıkladığı bir basın bilgilendirme toplantısı yapacağı bildirildi. Yeni partinin kurucular kurulunun, aralarında beş eski milletvekilinin de yer aldığı 35 kişiden oluşması bekleniyor.

Daha önce Yeni Oluşum Hareketi'nin 29 Mart 2009 tarihli yerel seçimlerinin ardından partileşeceğini açıklayan Abdüllatif Şener, seçim sonuçlarını, "seçimler Türkiye'de siyasetin geleceğiyle ilgili önemli sinyaller vermiştir. Seçimi iktidar partisi kaybetmiş, tüm diğer partilerse kazanamamıştır. Bu seçimler halkın yeni bir iktidar aradığını göstermiş, fakat mevcut partilerden hiçbiri iktidar alternatifi olarak sandıktan çıkmamıştır. Bu seçimlerin tek bir sonucu vardır: Halk alternatif bir iktidar arayışı içindedir. Bu alternatif, mevcut partilerden hiçbirisi değildir. Yeni bir siyasi oluşuma ihtiyaç vardır" şeklinde değerlendirmişti.

AKP'nin oy oranındaki düşüşün de etkisiyle hareketlenen siyasal partiler arenasında daha da fazla gecikmek istemediği anlaşılan Abdüllatif Şener'in, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen olağanüstü kongresi vesilesiyle Süleyman Demirel'in sahaya indiği, Hüsamettin Cindoruk'un ise başına geçtiği Demokrat Parti'nin gelecekteki lideri olabileceği söylentileri çıkmıştı. Herhangi bir temas durumunda elinin altındaki bir parti ile daha fazla pazarlık şansına sahip olmayı hedeflediği söylenebilecek Şener'in kurucusu olduğu ve altı yıl boyunca en kritik görevlerde bulunduğu AKP'ye karşı ne türden bir muhalefet sergileyeceği merak ediliyor.

"Hedef, 2011 genel seçimlerinde yüzde 30 ile iktidar olmak..."
Halkın Yeni Oluşum Hareketi'ne ilgisinin yüksek olduğunu iddia eden Şener, siyasi yaşamda zamanlamanın öneminden söz ettiği yakın tarihli bir açıklamasında, "doğru yerde durmak yeni bir siyaset için gereklidir ama yeterli değildir. Bu hareket şimdiden, doğrudan kurulan ilişkilerle yüz binlere ulaşmıştır. Henüz kurumsal olarak partileşmeden dahi yüzde 30'un üzerinde bir oy potansiyelini değerlendirebilecek etkinliğe geldiği, yapılan kamuoyu yoklamalarından anlaşılmaktadır" demiş, kurulacak partiyle ilk genel seçimlere iddialı bir biçimde girileceği beyanında bulunmuştu.

AKP'ye veryansın
Aynı açıklamada eski partisi AKP'yi, ülkenin üzerine kâbus gibi çöken bir siyaset anlayışına sahip olmakla, sürekli sorun üretmekle, siyasi ve bireysel çıkarlarını koruyabilmek amacıyla kavgayı artırarak ülkeye zarar vermekle suçlayan Abdüllatif Şener, "dünya ekonomisi yeniden yapılanırken, Türkiye küresel dalgaların insafına terk edilmiştir. Sanayimiz, rekabet gücümüz, en büyük potansiyelimiz olan insanımız tasfiye edilmektedir. Bölgemiz siyasal olarak yeniden düzenlenirken, en önemli dış politik gelişmeler dış dinamiklerin yönlendirme ve baskılarıyla şekillenmektedir. Birlik ve beraberliğe en muhtaç olduğumuz bir zaman diliminde, ülkemiz kutuplaşmaların derinleştiği bir kavga alanı haline getirilmiştir" dedi.

Şener'in siyasi serüveni
Yaklaşık 20 yıldır aktif siyasetin içerisinde olan Abdüllatif Şener, milletvekilliği serüvenine Necmettin Erbakan'ın davetiyle Refah Partisi'nde başladı. Bu partinin kapatılmasından sonra yerine kurulan Fazilet Partisi ile yola devam eden Şener, son olarak AKP'nin kuruluşunda yer almış ve AKP iktidarında devlet bakanı ve başbakan yardımcılığı gibi kritik görevlerde bulunmuştu. Şener'in, 22 Temmuz 2007 genel seçimleri öncesinde kendi ekibinden oluşturduğu aday listesini parti yönetimine kabul ettiremediği için tepki olarak milletvekiliğine aday olmadığı iddia edildi. Bir diğer iddia ise cumhurbaşkanlığı hesapları içerisinde olduğu için aday olmadığı yönünde idi.
DP'nin 22 temmuz genel seçimlerinde uğradığı başarısızlığın ardından gerçekleşen kongresinde, genel başkanlıktan istifa etmiş olan Mehmet Ağar'ın yerine DP Genel Başkanlığı için adı geçen Şener, AKP'de daha bir yıl MKYK üyesi olarak kalmaya devam etmiş, bu sırada da temasta olduğu yaklaşık 30 AKP'li milletvekili ile AKP'den ayrılarak yeni bir parti kuracağı söylentileri yayılmıştı. Nihayetinde 2008 yılının Temmuz ayında AKP'den istifa eden Şener uzun bir süredir "Yeni Oluşum hareketi" ile partileşmenin yolunu arıyordu.