Şener daha amblemde takıldı

Türkiye amblem kriziyle boğuşuyor. Abdüllatif Şener'in Türkiye Partisi'nin ambleminin çakma olduğunu iddia edilirken Demokrat Parti'nin ambleminin Red Kit'in Düldül'ünden esinlenip esinlenmediği merak ediliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Partisi'ni kuran Abdüllatif Şener ve arkadaşlarının açıkladığı parti ambleminin çalıntı olduğu tartışmaları devam ediyor. Mavi fon üzerine beyaz zeminli Türkiye haritası içerisinde tokalaşan iki el olarak açıklanan amblem için gazeteci ve tasarımcı Faruk Eskioğlu, 20 yıl önce Türkiye'den İngiltere'ye gelen göçmenlere hizmet için kurulan Dayanışma Merkezi (DAY MER) adlı dernek için kendisinin çizdiğini açıklamasının ardından bazı gazeteler de Nokia logosuna benzetti.

Yeni Parti'nin kuruluşu ile birlikte çakma amblem tartışmaları devam ederken soL olarak siyasi partileri bu tehlikeli duruma dair uyarmayı borç biliriz.

Genç Parti'nin amblemi beyaz zemin üzerine kırmızı ay yıldızlardan oluşuyor. KKTC bayrağı da beyaz zemin üzerine kırmızı ay yıldızdan oluşuyor. Bu benzerlik Genç Parti Lideri Cem Uzan'ın canını sıkabilir.

Anavatan logosu son değişiklikle beraber yeşil arı oldu. Yılların sarı arılı Anavatan ambleminin yeşillenmesi akıllara yeşillikler içindeki Arı Maya'yı getirdi. Arı Maya'nın yaratıcısının yakınlarının logo tartışmalarına katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor.

MHP'nin logosu ise bildiği üzere kırmızı zemin üzerine üç hilalden oluşuyor.Osmanlılardan kalma logoyla övünç duyan MHP bugüne kadar bir zorluk yaşamasa da Osmanlı hanedanından arda kalanların MHP'ye dava açıp açmayacağı kesinleşmedi.

Siyasi partilere "önemli" bilgiler
Bir marka başvurusu normalde 10-12 ayda sonuçlanır. Önce Türk patent enstitüsü marka başvururusunu ön incelemeye tabii tutar. Yani Markaları düzenleyen 556 sayılı KHK ya uygun olup olmadığını ve daha önce aynı veya çok benzer başka bir marka başvurusu olmuş mu olmamış mı diye bakar ve sonuç olumlu ise yayına çıkartır. Bu ön inceleme ve yayına çıkartma süreci 5-6 ayda olur.

556 sayılı KHK 'ya göre kamuya mal olmuş isimler,dini terimler, ayıp şeyler vs. gibi şeyler marka olamaz. Birebir yada çok yakın benzer bir marka aynı iş kolunda daha önce koruma altına alınmışsa bu da başvurusu yapılan marka için red sebebidir.

Markanın bu süreci atlatıp yayına çıkmasından sonra 3 ay boyunca marka ilanda kalır. Daha önce tescili yapılmış benzer marka sahibi firmalar bu aşamada itiraz ederek reddedilmesini isteyebilirler. Yada ilandaki markaya itiraz gelmediği takdirde işlem olumlu olarak sonuçlandırılır..

Yani süreçler : Başvuru - ön inceleme ve ön incelemenin sonuçlanması (5-6 ay) ------ ilan kararı yada red kararı - ilan (3 ay) -- itiraz yada başvurunun sonuçlanması (tescil)